avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am urmatoarea speta: Sunt 4 frati (A, B, C, D) care nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am urmatoarea speta: Sunt 4 frati (A, B, C, D) care nu au copii si nici alte rude de sange. A este casatorit, dar este penultimul decedat. Nepotii de frate ai sotiei lui A pot fi mostenitori ai lui B, adica ultimul decedat?

Practic este un neam fara mostenitori de sange.
Ce se intampla cu toata averea lor?
In ce conditii, mostenitorii sotiei lui A pot avea acces la mostenire?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:41, 12 Iunie 2011
soimul2010 a scris:

trebuie verificat la camera notarilor publici daca nu cumva defunctul pe timpul vieti sale a perfectat vreun document cu privire la bunurile mobile si imobile ( testament olograf, testament autentic, contract de donatie sau... chiar un contract de vanzare cumparare cu clauza ).

Nu la Camera Notarilor Pubici se verifica astfel de documente, testamentele se verifica la un Registru National de evidente existent la Bucuresti, iar donatiile si vanzarile la Cartea Funciara (OCPI).
Art 679 nu se refera la sotul defunctului???
Aici vorbim de cumnatul supravietuitor!
Se incadreaza asta undeva?
Date certe:

A = penultimul decedat
B = ultimul decedat

Nu stim sigur in ce ordine au decedat C si D. (sa presupunem ca in ordine alfabetica; si daca nu e asa ii inversati dvs. in urmatoarea schema)

Mostenitorii lui C = D + A + B (averea lui C se imparte in mod egal intre fratii sai)
Mostenitorii lui D = A + B ( adica A+B impart in mod egal averea lui D + ceea ce mostenise D de la C).

Mostenitorii lui A = sotia supravietuitoare a lui A (cu o cota de 1/2) + B (in cota de 1/2). Deci sotia lui A si singurul frate al defunctului A ramas in viata = B impart in mod egal averea lui A in care intra si ceea ce mostenise el de la C si D.

La decesul ei, averea sotiei lui A (ceea ce are ea + ceea ce a mostenit ea de la sotul sau, care la randul lui adunase cate ceva de la fratii C si D) va fi mostenita de RUDELE sotiei lui A = nepoti de frate/sora ai sotiei lui A.
Deci iata ca ceva din averea lui C si D (mai putin partea mostenita de B) va ajunge la nepotii sotiei lui A.

B nu are mostenitori (sau nu are in speta asa cum ne-a fost prezentata, daca nu ii gasim pe undeva vreo ruda colaterala de grad IV).

Sotia lui A nu il mosteneste pe B.

La mostenirea lui B ar fi putut sa vina prin reprezentare nepotii de frati predecedati (copii ai lui C,D,A) dar acestia NU EXISTA. Iar sotia fratelui predecedat NU beneficiaza de reprezentare succesorala.

Deci nimic din averea lui B (in care intra si ceea ce a cules el de la fratii C,D,A) nu va ajunge la nepotii sotiei lui A. (nici direct, nici pe ocolite/retransmitere).

Averea lui B (+ ceea ce a cules el de la frati) merge la STAT (daca nu exista mostenitori legali sau testamentari).

Asta-i speta reala ori speta de scoala?
Eu v-am dat raspunsul de scoala fara ...subtilitati avocatesti ;)
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)