avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... canal ape pluviale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

canal ape pluviale

Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare:
Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al izvoarelor din amonte.
In aval de proprietatea mea un vecin si-a construit o casa si a acoperit cu pamant canalul de evacuare a apelor pe toata lungimea proprietatii sale(casa a fost construita in vecinatatea canalului).Acum isi ridica nivelul terenului. Sunt in pericol sa fiu inundat la prima ploaie serioasa.
Canalul are o vechime de cca 150 ani .
Cum sa fac pentru a-l face pe vecin sa redeschida canalul ? Legal a incalcat codul civil art465
Cel mai recent răspuns: bestdodo , utilizator 08:44, 24 Iulie 2008
Art.465 Cod Civil: (1) Prescripţia acţiunii constructorului privind plata despăgubirilor nu curge cât timp el este lăsat de proprietar să deţină fondul.
(2) Constructorul nu poate invoca însă dreptul de retenţie nici în cazul în care a edificat construcţia cu bună-credinţă.

Potrivit art. 578 Cod civil, proprietarul fondului superior nu poate face nicio lucrare care sa agraveze servitutea fondului inferior.

Puteti sa-l actionati in judecata pentru ca instanta sa-l oblige sa nu faca lucrarile respective.
Primaria nu poate actiona in situatia in care lucrarile ce afecteaza sistemul hidrografic sunt facute fara autorizatie ?
Sau Apele Romane? Practic s-a actionat asupra unui canal colector pentru un intreg versant de deal.
Ma scuzati, am citat un nr de articol gresit .Ma refeream la:

"Art.578 - Locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fara ca mana omului sa fi contribuit la aceasta.
Proprietarul inferior nu poate ridica stavili ca sa opreasca aceasta scurgere.
Proprietarul superior nu poate face nici o lucrare spre agravarea servitutii fondului inferior "

Curgere fireasca poate fi un canal realizat in urma cu 150 ani?
Sunt in aceiasi situiatie.Un individ a cumparat teren langa mine, a sapat ceva balti pentru peste , iar pamantul la pus pe gardul meu.A modificat relieful pe o suprafata de vreo 4 ha ,ianaltindu-l cu 1m.A astupat toate santurile de scurgere a apelor pluviale si si-a ridicat tot planul cu peste 1 m.Acum casa mea sta in apa de cate ori ploua,fiind ultima de pe strada ,nici apa adunata pe strada nu are unde merge si vine tot la mine in curte.A blocat practic si scurgerile stradale.Am vrut sa discut omeneste cu el ,dar a zis ca e proprietatea lui si el face ce vrea cu ea .Ce pot face ca sunt intr-o situatie grava ? Mai mult chiar eu am in gradina un izvor natural care se scurgea de zeci si sute de ani prin santul pe care el l-a astupat ,acum si apele izvorului propriu baltesc tot in curtea mea.E izvor natural ,nu il pot opri , ce sa fac?Am facut o sesizare la Primarie , la urbanism , dar nu am primit raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scurgere apa pluviala sz_ada sz_ada detin un teren intravilan, pe acest teren primaria a sapat un sant de scurgere a apei pluviale de pe strada...aceasta a fost initial o conventie verbala facuta ... (vezi toată discuția)
Pot sa construiesc un baraj pe o apa curgatoare care trece pe proprietatea mea? kpas2005 kpas2005 ai dreptul sa construiesti un baraj pe o apa curgatoare ,daca se afla pe proprietatea ta? (vezi toată discuția)
inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale auricap auricap Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)