avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minorul si convocarea la sectia de politie.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minorul si convocarea la sectia de politie.

Buna ziua,
Acum cateva zile a avut loc un incident in fata blocului unde locuiesc.
Mai exact, cativa pusti din bloc (cca. 15) au organizat o partida de tenis iar unul dintre ei a ramas fara telefon. Desi partidele s-au intins pe durata a cel putin 2 ore, dintre cei 15 doar doi au fost declarati suspecti, pentru simplul motiv ca in aceasta perioada au plecat pentru scurt timp sa cumpere ceva de la un magazin din apropiere.
Stiu, dupa logica asta puteai umple usor inchisorile patriei cu nevinovati dar ce ma doare pe mine este ca si tovarasii politai de la circa 2 "au pus botul" si i-au ridicat pe cei doi pentru a da declaratii la Circa de Politie.
Au dat declaratia si cam atat, pentru ca chiar sunt nevinovati.
Ce ma deranjeaza pe mine este ca unul din ei este minor (15 ani, si... DA!... eu sunt parintele) si a fost dus la politie fara ca eu sa fiu anuntat, desi eram acasa la ora aceea.
Nici pana acum d-nii politisti nu m-au instiintat, eu afland cu totul intamplator de incident.

Intrebare: aveau dreptul sa ridice un minor din fata blocului fara a fi anuntati parintii, mai ales ca nu exista nici-un indiciu ca ar fi comis o infractiune?
Aveau voie sa il puna sa dea declaratie in astfel de conditii?
Nu mai spun ca nu aveau nimic concret care sa-i acuze, doar deduceri idioate a unor oameni incuiati pentru ca mi-e greu sa cred ca nimeni nu a plecat, fie si numai pentru necesitati fiziologice, in cele 2-3 ore cat au tinut partidele.

As dori sa fac o plangere la superiorii acestora dar as dori sa stiu sigur daca au incalcat legea si care sunt articolele care le-au incalcat.

Va multumesc!


Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
Dorel_Atelier, utilizator
Da, nu aveau voie sa va audieze copilul in lipsa Dv. sau a mame acestuia.
Plangere la superiori nu cred ca ar avea vreo relevanta, pentru ca nu aveti nici o dovada ca minorul a fost audiat in lipsa Dv. Ei poate sa rupa acea scrisorica semnata de fiul Dv. si sa o arunce , si , sa va rada in "nas',,dute D'le si veziti de treaba,,,Deci stati in asteptare poate gresesc si va pune copilul sub urmarire penala, si va ajunge dosarul in instanta, Acolo se va rezolva totul..Succes..#-o
daca ati aflat intamplator inseamna ca pustiul dumneavoastra a ascun acest fapt si cel mai probabil le-a zis politistilor o mincina cum ca nu poate in niciun fel sa ia legatura cu unul din parinti...ba ca sunteti plecat in provincie ba ca sunteti in strainatate etc.intrebati-l sigur daca a dat vreo declaratie la politie.plangerea pe care vreti s-o depuneti impotriva politistilor va fi in zadar deoarece politisti cu siguranta daca l-au audiat au facut-o in prezenta unui avocat din oficiu caci asta e procedura.daca cel in cauza este minor se suna la barou si de acolo este delegat un avocat care se prezinta la sectie unde in prezenta lui baiatul a fost audiat...oricum daca e din oficiu e mai mult degeaba avocatul ,el e mai mult de ochii lumi acolo.
Da, am aflat intamplator a doua zi.
Am un mesaj pentru eroii dispusi sa arate cu degetul: nu e chiar confortabil sa fi acuzat de ceva si sa nu poti dovedi contrariul.
Copilul a dat declaratia la politie si cam atat. Ulterior TOTI cei care au fost la meci au dat declaratie.
Nu exista inca faptas dovedit... poate ca niciunul din ei nu a furat telefonul. Poate altcineva, aflat in trecere, a facut-o. El a fost doar ghinionistul care a lipsit putin, cumparand ceva de la un magazin din apropiere.
E ca si cum oricare dintre dumneavoastra ar fi acuzat de nu stiu ce spargere de locuinta doar pentru ca ati fost filmati de camera de la intrare.
"Vezi, domnule? Cat timp nu ai patruns in imobilul acela, nu s-a intamplat nimic. Deci e logic ca tu esti faptasul."

Pe mine ma intereseaza strict partea cu declaratia in lipsa parintilor.
De ce politistii aceia nu au facut 50 m in plus si sa bata la usa mea? De ce au plecat direct la sectie, desi, iar ma repet, exista doar o banuiala, nicidecum o acuzatie dovedita.
E cam greu sa spui ca ai parintii plecati cand ai 15 oameni pe langa tine, toti locuind in acelasi bloc. Oricum politisti veniti puteau verifica acest aspect.
Nu a fost cazul de asa ceva si nici nu se poate ajunge la procuratura pentru simplul fapt ca nu a furat nimic.

Doresc doar sa-mi spuneti articolele incalcate de politisti, nu predici fara noima.
Actiunea lor a fost clar una de intimidare, un fel de vanatoare de vrajitoare, daca vreti.
Apucaturile comuniste o sa ne apese multe generatii, bag de seama. :(

Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
Dorel_Atelier, utilizator
ART. 9
Minorul care a implinit virsta de paisprezece ani, are capacitatea de exercitiu restrinsa.
Actele juridice ale minorului cu capacitate restrinsa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui. Decretul 31/1954.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
Ulpianus, utilizator
Mie mi se pare suspecta povestea asta. In cazurile cand un minor e dus la sectie, unul din primele lucruri care se face e contactarea parintilor sau a tutorelui. Si cum a zis cineva mai sus, foarte probabil copilul dumneavoastra a zis o minciuna la politie cum ar fi ca sunteti plecati din tara sau nu va poate contacta din alte motive, asta ca sa nu aflati ca el e la sectie.

Alte discuții în legătură

Politie - retinere minor mihaela1971 mihaela1971 am un fiu de 16 ani si saptamana trecuta a ramas intr-o seara in parc pana dupa ora 24 ca niciodata.La un moment dat niste politisti i-a perchezitionat(mai era ... (vezi toată discuția)
Patrundere pe proprietate privata si amenintare maria1956 maria1956 Buna seara, in noaptea de 6spre 7 decembrie persoane ( identitatea lor o banuim - pusti intre 16-20ani))au intrat in curte si au taiat un brad.In timpul verii ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu AlexAndrei12 AlexAndrei12 Buna ziua! Daca o persoana majora pleaca de acasa, fara sa le spuna parintilor, iar acestia o declara disparuta, cum va proceda politia? Daca persoana ... (vezi toată discuția)