avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minorul si convocarea la sectia de politie.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minorul si convocarea la sectia de politie.

Buna ziua,
Acum cateva zile a avut loc un incident in fata blocului unde locuiesc.
Mai exact, cativa pusti din bloc (cca. 15) au organizat o partida de tenis iar unul dintre ei a ramas fara telefon. Desi partidele s-au intins pe durata a cel putin 2 ore, dintre cei 15 doar doi au fost declarati suspecti, pentru simplul motiv ca in aceasta perioada au plecat pentru scurt timp sa cumpere ceva de la un magazin din apropiere.
Stiu, dupa logica asta puteai umple usor inchisorile patriei cu nevinovati dar ce ma doare pe mine este ca si tovarasii politai de la circa 2 "au pus botul" si i-au ridicat pe cei doi pentru a da declaratii la Circa de Politie.
Au dat declaratia si cam atat, pentru ca chiar sunt nevinovati.
Ce ma deranjeaza pe mine este ca unul din ei este minor (15 ani, si... DA!... eu sunt parintele) si a fost dus la politie fara ca eu sa fiu anuntat, desi eram acasa la ora aceea.
Nici pana acum d-nii politisti nu m-au instiintat, eu afland cu totul intamplator de incident.

Intrebare: aveau dreptul sa ridice un minor din fata blocului fara a fi anuntati parintii, mai ales ca nu exista nici-un indiciu ca ar fi comis o infractiune?
Aveau voie sa il puna sa dea declaratie in astfel de conditii?
Nu mai spun ca nu aveau nimic concret care sa-i acuze, doar deduceri idioate a unor oameni incuiati pentru ca mi-e greu sa cred ca nimeni nu a plecat, fie si numai pentru necesitati fiziologice, in cele 2-3 ore cat au tinut partidele.

As dori sa fac o plangere la superiorii acestora dar as dori sa stiu sigur daca au incalcat legea si care sunt articolele care le-au incalcat.

Va multumesc!


Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
Dorel_Atelier, utilizator
Indiferent ce a facut sau a spus copilul nu cred ca era cazul sa fie condus la sectia de politie fara sa fiti anuntat. Iar copilul nu avea de unde sa stie ca poate refuza sa declare ceva in absenta unuia dintre parinti (e adevarat, nu l-ar fi ajutat prea mult daca le-ar fi aratat ca isi cunoaste drepturile - pentru ca i s-ar fi ”servit” o replica pe care o mentionez mai jos: ”nu consider necesar la acest moment” )
Oricum, fapta s-a consumat.

L.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane
Art 31 (1) - drepturi si obligatii principale ale politistului
lit b: sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;

Incerc sa ”particularizez” pentru acest caz:
persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale = copilul a fost suspectat pentru furtul telefoanelor;
a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii = adica, prin actul de identitate (copilul, in mod sigur, nu avea la el cartea de identitate)

In legislatia romana nu scrie nicaieri - negru pe alb - ca politistul este obligat sa anunte parintii etc in caz ca retine un copil suspect de savarsirea unei infractiuni.
Criteriile care se aplica sunt cele prevazute in art 481 cod procedura penala:
(1) Cand invinuitul sau inculpatul este un minor ce nu a implinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, daca organul de urmarire penala considera necesar, citeaza delegatul Autoritatii Tutelare, precum si parintii, iar cand este cazul, tutorele, curatorul sau persoana in ingrijirea ori supravegherea carea se afla minorul.
(2) Citarea persoanelor prevazute in aliniatul precedent este obligatorie la efectuarea prezentarii materialului de urmarire penala.
(3) Neprezentarea persoanelor legal citate la efectuarea actelor aratate in aliniatul 1 si 2 nu impiedica efectuarea acelor acte

Cu alte cuvinte, anuntarea parintilor (si in cazul prezentat de dv) este lasata la aprecierea politistului... Obligatorie devine anuntarea parintilor in cazul prezentarii materialului de urmarire penala.

Procedura privind audierea minorului poate fi dedusa din dispozitiile altor norme:
Decretul 31/1954 privind persoanele fizice si juridice
Art. 9 Minorul, care a implinit varsta de 14 ani, are capacitatea de exercitiu restransa.
Actele juridice ale minorului cu capacitate restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui.

Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, art. 2:
(1) Prezenta lege, orice alte reglementari adoptate in domeniul respectarii si promovarii drepturilor copilului, precum si orice act juridic emis sau, dupa caz, incheiat in acest domeniu se subordoneaza cu prioritate principiului interesului superior al copilului.
(2) Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal.
(3) Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti.
(4) Persoanele prevazute la alin. (3) sunt obligate sa implice familia in toate deciziile, actiunile si masurile privitoare la copil si sa sprijine ingrijirea, cresterea si formarea, dezvoltarea si educarea acestuia in cadrul familiei.

Pe scurt: la acest moment sansele dv de a obtine rezultate pozitive cu o plangere impotriva politistilor respectivi tind spre zero, dar nimeni nu va poate opri sa actionati in consecinta, pentru ca aveti dreptate. Totusi, cred ca cel mai bine ar fi sa gasiti un avocat care sa formuleze o asemenea plangere.
Am uitat sa va spun ca, la nici doua zile dupa patanie, timp in care, probabil, politistii au continuat cercetarile, copilul a fost scos din cercul de suspecti.
Pe mine m-a deranjat modul in care a fost demarat acest caz. Politistii puteau foarte usor intra in legatura telefonica cu noi, copilul avand telefonul la el iar in agenda acestuia se aflau si numerele noastre.
Sau il puteau lasa sa ne sune el si sa ne spuna ce si cum, daca costul unui apel de pe telefonul de serviciu ar fi bulversat bugetul Politiei Romane.
Dar totul e bine cand se termina cu bine. Putem chiar invata din astfel de experiente, de exemplu: cat de firave sunt drepturile tale daca nu te numesti Basescu, Iliescu, Constantinescu... la dracu!... daca n-ai un nume greu, eventual cu "escu" in coada. :))))))))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politie - retinere minor mihaela1971 mihaela1971 am un fiu de 16 ani si saptamana trecuta a ramas intr-o seara in parc pana dupa ora 24 ca niciodata.La un moment dat niste politisti i-a perchezitionat(mai era ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie Tudor1978 Tudor1978 Buna seara! Intr-un supermaket a fost comis un furt, iar hotul a fost surprins de camerele de supraveghere. A fost depusa o plangere la politie. Cateva ... (vezi toată discuția)
Martor minor popescualexandrina popescualexandrina .in ce conditii poate da un tanar de 17 ani declaratie ca martor intr-o dosar penal aflat in faza de urmarire penala. trebuie sa i se aduca la cunostiinta ... (vezi toată discuția)