avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cat timp se poate circula in Romania cu masina cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cat timp se poate circula in Romania cu masina cu numere valabile din UE?

cat timp se poate circula in Romania cu o masina inmatriculata Franta,Italia,Anglia deci cu numere valabile,neradiata,de la data intrarii in tara pe o parte si de la data cumpararii de cetateanul roman pe de alta parte apoi ce acte stau la baza unui contract de vanzare cumparare in situatia data?multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:20, 5 Septembrie 2023
Legislatia romaneasca este foarte permisiva. O multime de cetateni isi inmatriculeaza masina in Bulgaria pentru a scapa de taxele de inmatriculare.
Deci daca masina d-voastra este deja inmatriculata in UE puteti sa nu va faceti griji.Nu are rost sava inmatriculati masina in Ro, platind o multime de taxe si cu o pierdere de timp imensa. Chiar daca platiti in continuare impozitul, asigurarile sau inspectiile tehnice eventual ceva mai mult in alta tara, dar beneficiind si de serviciile de rigoare mai bune (asigurarea civila si casco), costurile cu inmatricularea si altele, plus seviciile din partea asigurarilor in Ro vor fi mai scumpe si mai proaste.
Pana cand in Romania se va schimba legislatia, care in aproape toate tarile din UE prevede inmatricularea temporara pentru o sedere mai mare de 6 luni in tara respectiva, multi vor practica linistit acest sport de a inmatricula masina la vecini (Ungaria, Bulgaria) s-au chiar mai departe.

Actele ce stau la baza contractului de vanzare este chiar contractul de vanzare. In acesta se poate specifica numarul cartii de identitate a masinii, desi de regula posesorul acestei carti este considerat prin lege si proprietarul masinii. De obicei in momentul vanzarii se face contractul de vanzare, apoi la inmatriculare se face si inscrisul in cartea masini.
In Bulgaria spre exemplu puteti inmatricula masina chiar la cetateni romani care au asemenea firme deschise acolo si va costa si mult mai putin.
multumesc pentru raspunsuri dar nu m-am referit la un auto inmatriculat pe bulgari.in pr rand itp-ul la bulgari e foarte scurt,al doilea rand exista riscul sa nu fiu despagubit daca masina mi-e lovita pe teritoriul Romaniei(neconcordanta si nerecunoastere intre firmele de asigurari) caz patit de un vecin,plus de asta e vb de limba si de lipsa de incredere in cetatenii bulgari + alte riscuri legate de revanzare auto deja inmatriculat BG. orice in afara de bulgari.franta,italia,austria,olanda,polonia,anglia dar ceva inmatriculat pe persoana romana cu numere valabile,taxe si itp valabil.asta intreb daca se face procura la achizitionarea unui auto inmatriculat pe roman cu acte valabile acolo la fel ca la bulgari si care e durata de circulatie cu un auto pe procura de franta sa zicem care are actele valabile pana la anul pe 1 iunie?pot circula pana atunci in RO sau numai 3 luni de la intrarea in tara a autoturismului???!!!aici sunt nedumerit.unii spun ca din moment ce in tara respectiva proprietarul,romanul care lucreaza acolo plateste toate taxele la masina respectiva,automat si cel care are procura facuta de roman pe numele sau poate merge in RO cat timp sunt valabile actele in tara respectiva,la care se adauga cartea verde,asiguararea si rovinieta pe RO nu?!sa lamurim lucrul acesta pentru ca ar exista mai nou posibilitati sa ocolim pana si bulgarii deocamdata,sa nu mai fim nevoiti sa avem masinile inmatriculate pe bulgari,ci pe romani.chit ca dupa expirarea itp-taxe si tot tacamul romanul de afara(proprietarul in acte) nu va mai vrea sa le plateasca din cauza ca sunt mai scumpe si ne va presa sa inmatriculam masina altfel radiindo de acolo,abia atunci vom cantarii daca o facem cotet lu Rex sau daca o facem bulgaroaica,dar pana atunci e vb de luni si luni de folosinta...
alpyne a scris:

unii spun ca din moment ce in tara respectiva proprietarul,romanul care lucreaza acolo plateste toate taxele la masina respectiva,automat si cel care are procura facuta de roman pe numele sau poate merge in RO cat timp sunt valabile actele in tara respectiva,la care se adauga cartea verde,asiguararea si rovinieta pe RO nu



Exact asa este precum spuneti. Principial este valabil in toate tarile din UE. O masina se inmatriculeaza in tara in care proprietarul are un domiciliu stabil. Oricine face dovada ca are un domiciliu stabil intr-o tara (contract de chirie declarant la serviciul evidentei populatiei sau proprietate) poate sa isi inregistreze cate masini doreste la adresa respective. Deci totul se plateste in tara respective. Iar proprietarul masinii poate si chiar trebuie sa dea imputernicire semnata la notar sau alte autoritati abilitate in cazul in care altcineva doreste sa circule in afara tarii unde este inmatriculata masina.

Pe de alta parte, daca o masina urmeaza sa fie folosita intr-o alta tara o perioada mai indelungata de timp (perioada diferita de la tara la tara, de regula mai mare de 6 luni), atunci, potrivit legislatiei tarii trebuie facuta inmatricularea temporara in acea tara. Tocmai acest lucru nu este prevazuta clar in legislatia romana.

Deci daca esti cetatean cu domiciliu in Romania si folosesti masina neintrerup fara, iesire din Germania mai mult de 6 luni, atunci trebuie sa inregistrezi masina temporar in Germania la o adresa de a ta din Germania, potrivit legislatiei germane. Daca insa dovedesti ca periodic iesi de pe teritoriul german mai mult de un numar de “x” zile atunci nu mai ai aceasta obligatie. In Romania insa legislatia este mult mai permisiva.
deci ne-am lamurit ca se poate.poate,mai intra si altii aici si explica din experienta lor cum au masinile,pe ce tari,situatia actelor,cum le-au vandut in cele din urma etc.e un subiect care ar trebuii sa intereseze pe toata lumea mai ales ca taxa auto romaneasca e "jaf legal"... din ceea ce aflu pana acum deduc urmatoarele...conform legii nu as avea voie sa stationez pe teritoriul tarii cu masina inmatriculata de franta ca exemplu,fara sa am iesire din tara dupa max 90 de zile,dar....mai este si procura pe numele meu care din ce am inteles,aplicabilitatea ei nu e ingradita de termen.astfel ca unii "Garcea"ma vor oprii si se vor da zmei ca sunt in inegalitate,iar altii vazand ca sunt in cunostinta de cauza ma vor lasa in pace socotind ca legile se bat cap in cap la noi si nu mai mira pe nimeni.

Alte discuții în legătură

Certificatul de inmatriculare uk - proprietar roman ContSters294253 ContSters294253 rog lamurire, ca roata lumea isi da cu presupusul si tot felul de informatii primesc si sunt naucit de cap ...despre ce este vorba...am cumparat o masina din ... (vezi toată discuția)
Masina cu nr de anglia vetx vetx as vrea sa cumpar o masina inmatriculata in anglia...cel care mi-o vinde spune ca poate ramane cu nr de anglia...e posibil asa ceva? pot face asigurarea ... (vezi toată discuția)
Autoturism inmatriculat in ue Roxa0 Roxa0 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este perioada cu care se poate circula in Romania cu un autoturism imnatriculat in Portugalia. Mentionez ca autoturismul ... (vezi toată discuția)