avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inchiriere spatiu firma catre persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inchiriere spatiu firma catre persoana fizica

Buna ziua,

Am mai multe intrebari, daca ma puteti ajuta:

Detin o cladire formata din parter, etaj, mansarda - cladirea apartine societatii mele. Momentan societatea isi desfasoara activitatea la parter, etajul si mansarda fiind in curs de finalizare.
Intentionez sa inchiriez etajul si mansarda unor rude, pe perioada unui an, in acest sens doresc sa inchei un contract de inchiriere.
Intentionez sa stabilesc o suma de 200 RON (fara TVA), suprafata inchiriata fiind de aproximativ 130mp (cateva camere, 2 bai, o bucatarie, 2 holuri). Zona este periferica (pe centura orasului). In contractul de inchiriere pe care il am ca model este precizat: "chiria este calculată în conformitate cu prevederile normelor legale". 1. Exista prevederi care stabilesc o anumita suma? sau este cea stabilita de mine?
2. Contractul il inregistrez la finante, sau trebuie autentificat si la notar?
3. Cei care locuiesc aici vor folosi utilitatile firmei (curent, apa); intentionez sa facturez de la firma catre persoana in cauza lunar aproximativ suma de 100 RON+TVA. Cum se inregistreaza aceste cheltuieli in contabilitate? Poate plati o persoana fizica cu chitanta catre persoanam juridica contravaloarea acestor utilitati?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: smara_radu , utilizator 16:51, 21 Iunie 2011
1. suma se stabileste de catre partile contractante, iar pentru a putea inchiria cu tva trebuie sa depuneti o notificare la directia de finante.
2. contractul nu se inregistreaza la finante si nici nu trebuie autentificat (numai persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia de a inregistra contractele la fisc)
3. utilitatile le puteti factura catre chiriasi si la fel, sa le incasati fara nici o problema - eliberati factura si chitanta.
aici apare un detaliu important. daca conform contractului utilitatile pica in sarcina chiriasului, atunci veti aplica structura de comisionar si le veti factura separat fata de costul chiriei.
daca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, urmand ca acesta sa le recupereze de la chirias, atunci utilitatile reprezinta o cheltuiala accesorie contractului de inchiriere si le veti include in chiria lunara.
Multumesc pentru raspuns!
As mai avea o intrebare.
Ce se intampla cu dotarile ulterioare pe care le fac spatiului inchiriat? Sunt deductibile?
La unul din etaje am o baie neamenajata, pe care o voi amenaja anul acesta. Toata amenajarea va intra in atributiile mele, in calitate de proprietar. In acest caz, se vor deduce ?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imbunatatire spatiu inchiriat birta birta am un contract de inchiriere de la persoana juridica in care se specifica compensarea chiriei cu cheltuielile de imbunatatire spatiu.care sint inregistrarile ... (vezi toată discuția)
Factura utilitati ORIONIMPEX ORIONIMPEX Sumele incasate pentru factura de utilitati de catre proprietar -persoana fizica de la chirias -persoana juridica ,conform contractului de inchiriere aql ... (vezi toată discuția)
Imp.teren si cladire oaneafelicia oaneafelicia cum inregistreaza in contabilitate o societate juridica incasarea impozitului pe teren si cladire de la un chirias ?;trebuie sa faca factura fiscala? daca da ... (vezi toată discuția)