avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce este dreptul rezervatar la o proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce este dreptul rezervatar la o proprietate?

Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am aflat totul dupa inmormantare. Ce drepturi mai avem noi ca si copii in aceasta situatie? Exista drept rezervatar la aceasta proprietate?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:34, 23 Iulie 2008
voi aveti drept doar asupra pretului, dreptul rezervatar se refera la acte cu titlu gratuit daca au adus atingere rezervei legale...
Atenție! Vânzarea nu a putut avea loc, respectiv transmiterea dreptului de proprietate, printr-un antecontract de vânzare-cumpărare, care conţine doar o promisiune de vânzare şi o promisiune de cumpărare, nerespectarea acestui antecontract, ducând doar la un drept de creanţă în sarcina celui care refuză încheierea actului, în cazul în care antecontractul nu are o clauză prin care dă dreptul promitentului cumpărător, în cazul în care promitentul vânzător nu respectă obligaţia de a încheia contractul de vânzare autentic, la notar, de a introduce o acţiune în instanţă pentru pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.
Citiţi cu atenţie antecontractul! Apoi revniţi cu amănunte...
În cazul în care ar fi fost încheiat un contract de vânzare, moştenitorii rezervatari nu mai aveau vreun drept asupra bunului ce a făcut obiectul vânzării de la defunct la cumpărător .
De rezerva succesorală putem vorbi doar în cazul în care defunctul a întrăinat cu titlu gratuit bunurile din averea sa succesorală unor terţi, cu încălcarea rezervei succesorale prevăzute de lege în favoarea moştenitorilor rezervatari. În cazul acestor acte cu titlu gratuit prin care s-au înstrăinat bunuri ale defunctului, astfel încât la decesul acestuia moştenitorii nu mai au ce împărţi, moştenitorii rezervatari pot ataca actele cu titlu gratuit încheiate de defunct în timpul vieţii (donaţii, testamente) pentru asigurarea rezervei succesorale ce revine moştenitorilor rezervatari. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare al carui promitent-vanzator a decedat?! halumislili halumislili Am cumparat un teren cota-indiviza dintr-o proprietate pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare. Am platit pretul total al terenului intrand astfel in ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota mostenita dorinantik dorinantik Exista 4 mostenitori,succesiunea s-a inchis iar unul dintre ei doreste sa scape de cota ce i revine,ceilanti 3 nu au banii, a intervenit un vecin si spune ca ... (vezi toată discuția)