avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neplata pensiei alimentare

buna ziua fostul sot a-mi plateste pensie copilului dar nu depaseste 60 de zile fiind anvatat de un avocat 'dupa 2 luni plateste pe a3a ce pot face ca practic el a-si anseala propriul copil am mers la politie si au zis ca nu pot ancepe urmarirea penala deoarece nu depaseste 60 de zile ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 16:45, 17 Iunie 2011
Nimic...,in afara de faptul ca puteti sa cereti instantei poprire pe statul de plata!!!
Nu puteti sa-i faceti plangere penala decat daca nu plateste 2 luni consecutiv pensia de intretinere. puteti insa sa obtineti executarea silita bunuri prin sentinta definitiva daca a ramas definitiva cu cel mult 3 ani in urma sau poprire pe venituri de la locul de munca de unde-si obtine venitul ( salariul).
Dragi colegi, cum sa spuneti ca nu poate face nimic doamna. Atat avocatul care l-a sfatuit pe fostul sot cat si cei care v-au raspuns pana acum au omis o chestiune cruciala. Abandonul de familie nu cere neplata pensiei alimentare 2 luni consecutiv, "c) neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca", in niciun moment legiuitorul nu a inclus cuvantul "consecutiv" in textul de lege, tocmai din acest motiv, pt ca cel care are obligatia platii sa nu o faca o luna da, 2 nu, pt ca s-ar ajunge sa plateasca nici macar jumatate din suma cuvenita. Asa ca, daca sotul nu a platit pensia de intretinere 2 luni (poate sa fie o luna acum si una la jumatatea anului, nu trebuie sa fie consecutive) luati-va un avocat si duceti-va si faceti plangere pt abandon de familie explicand acest lucru.
Are dreptate olipmia_ilie. Infractiunea de abandon de familie se savarseste daca cel obligat a plati pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca nu isi indeplineste obligatia doua luni, indiferent daca ele sunt consecutive sau nu.
In plus, atunci cand se face dovada faptului ca o perioada indelungata de timp sotul a platit o luna, apoi doua luni nu a platit, reiese si reaua-credinta a lui.
Mai cititi si deciziile ICCJ ( 2008) care reglementeaza termenul in care se pot depune aceste plangeri penale. Nu dati informatii gresite Cititi, cititi si eu citesc in fiecare zi , asta-i meseria !

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara platita sporadic ? ContSters46325 ContSters46325 Prietena mea este divortata. Copiii au ramas in grija ei. Fostul sot plateste pensie alimentara sarind cate o luna. Am intrebat un avocat care a raspuns ca ... (vezi toată discuția)
Abandon Borza Borza Buna, vreau sa stiu daca in cazul condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei(1 an) pentru abandon daca este obligatoriu plata sumei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita anonima70 anonima70 Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici ... (vezi toată discuția)