a)Ce conditie a actului juridic este viciat in acest caz? (consimtamantul?)
Sunt mai multe.
1. Apartamentul nu apartinea doar autoarei, ci si sotului sau. Donatia e un act de dispozitie. Nu se aplica regulile din vanzarea lucrului altuia, ci sanctiunea e nulitatea absoluta in toate cazurile. Poate fi invocata de reclamant in calitate de coproprietar (dupa incetarea casatoriei prin deces, cei doi soti devin din codevalmasi, coproprietari) si de mostenitor exclusiv al sotiei. Actiunea e imprescriptibila.
2. Lipsa cauzei – lipseste “animus donandi”. Sancţiunea : nulitatea absolută. Imprescriptibila.
3. Din speţă nu reiese (sau poate nu s-a pus accent pe asta), ca donaţia ar îmbrăca forma autentica. Inclusiv la acea dată, atât oferta cât şi acceptarea donaţiei trebuiau să îmbrace forma autentică. potrivit art. 813 C.civ. Sancţiunea :nulitatea absolută, putand fi invocata de reclamant .
4. Vicierea consimtamantului prin violenta morala. Prescriptibila in 3 ani de la incetarea violentei, adica din anul 1990. S-a prescris. Actiunea e formulata in 1994.
Desi la regimul nulitatii absolute invatam in facultate ca poate fi invocata de instanta din oficiu, in realitate reclamantul trebuie sa solicite asta, instanta neputand da mai mult decat se cere, incalcandu-se principiul disponibilitatii (vei invata la anul, la procedura civila lucrurile astea). Antameaza putin problema asta prof. G. Boroi in “Drept civil partea generala” la regimul nulitatii absolute.
Ipoteza invocarii din oficiu a NA e urmatoarea : intr-un contrac o parte solicita EXECUTAREA obligatiilor. Instanta constata ca actul e nul absolut si respinge cererea ca NEINTEMEIATA, dar NU PRONUNTA NULITATEA ABSOLUTA. Doar daca paratul solicita prin cerere reconventionala N.A. , instanta va lua act si o va pronunta. Cererea reconventionala e tot o cerere de chemare in judecata, dar facuta de parat in acelasi proces prin care si el solicita ceva de la reclamant.
b) Care este acest viciu? (violenta morala?)
Dintre toate viciile de consimtamant, violenta morala e singurul incident, dar nu mi-as intemeia actiunea pe aceasta cauza pentru ca e prescrisa. Trebuie solicitata N.A.. Instanta nu da mai mult decat se cere si nu invoca din oficiu N.A. decat in situatia expusa mai sus.
c) Odata constatat acest viciu, care este sanctiunea aplicabila? (nulitatea relativa?)
da
d) Elementul obiectiv, elementul subiectiv?
Cele doua elemente sunt conditii CUMULATIVE , nu alternative pentru a fi in prezenta violentei (fac parte din structura violentei). Se regasesc amandoua. El. Obiectiv : pierderea dreptului de proprietate. El subiectiv : temerea insuflata de organele regimului de atunci.
e)Care este regimul sanctiunii de drept civil incidenta?
N.A. pentru ratiunile de mai sus.
f) Mai este reclamantul in termenul prevazut de lege, pentru a invoca sanctiunea prevazuta de legea civila?
Nu pentru N.R.. Pentru N.A. da - e imprescriptibila.
g) Poate invoca reclamantul institutia repunerii in termen?
Pt N.A. nu are de ce. Pt cazul de viciere a consimtamantului....discutabil. Repunerea in termen se confera de instanta in cazuri exceptionale, “pentru motive temeinic justificate” si in termen de 1 luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie. Daca reclamantul justifica aceste « motive temeinice » ar putea obtine si repunerea in termen.