avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legala \"garantia\" la inchirierea unei locuinte? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar?

Este legala "garantia" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias trebuie sa plateasca comision unei agentii imobiliare atat timp cat nu el a apelat la serviciile agentiei....Iar conform Legii 114/1996 sunt nule de drept clauzele cuprinse in contractele de inchiriere care obliga chiriasul sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului...
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 21:53, 10 Iulie 2011
1. Daca acea garantie reprezinta vointa partilor de a achita chiria in avans atunci este legala. Daca sumele au fost solicitate si retinute pentru reparatiile care cad in sarcina proprietarului atunci sunt ilegale.
2. Atata vreme cat nu aveti un contract cu agentia imobiliara si nu ati apelat la serviciile acesteia nu aveti de ce sa platiti un comision. Daca dvs sunteti proprietar si ati publicat un anunt in presa iar agentia a identificat un chirias si l-a directionat spre locuinta dvs atunci doar viitorul chirias ar trebui sa plateasca acel comision.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters84518, utilizator
Despre comisionul agentului, depinde de situatia de fapt, nu am date sa va spun daca e corect sau nu in acest caz. POate descrieti un pic modul in care ati ajuns la inchiriere si va pot da o parere.

Cat despre garantie, ce anume acopera ea? Este vorba despre plata vreunei asigurari a imobilului? PLata vreunul fond de rulment la asociatie? Sau plata impozitului pe imobil?
Ca atunci, ar fi ilegal.
Dar pana nu stiu ce anume v-ati inteles sa acopere ea, nu pot sa va spun daca e legala sau nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce stiu eu sunt garantiile care acopera eventuale pagube, plati restante la intretinere, telefon sau curent, ale chiriasului roman atat de civilizat dealtfel... :P
Nu ai contactat tu agentia, nu platesti nimic, e simplu...
Multumesc pentru raspunsuri!!!
Eu vb la modul general despre garantiile cerute de proprietari(locatori) egale cu plata unei chirii lunare pe care o dai direct proprietarului (fara contract de inchiriere) si fara ca aceasta suma sa fie depusa intr-un cont (pentru eventualele reparatii in sarcina chiriasului) asa cum prevede legea.
Mai mult, agentii imobiliari cer si ei un comision egal cu plata unei chirii lunare de la chirias fara existenta unui contract. Eu mi-am cautat un apartament si toti cer aceste garantii si comisioane si le-am spus la toti faptul ca sunt ilegale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceri contract / chitante daca totusi nu ai de ales si totul devine legal. E plina de tepari tara si oamenii isi iau masuri de siguranta, nu-i poti invinui. Sunt multi proprietari care cer si plata in avans a x luni de chirie.
Piata o regleaza cererea si oferta, iar legislatia este doar orientativa in speta de fata. Vara oferta e scazuta si daca acum nu reusesti in toamna va fi mult mai greu si mai scump, daca e vorba de Bucuresti ;)

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartamente kindbutnottoomuch kindbutnottoomuch Buna ziua. Am mai postat aceasta intrebare ca raspuns la un subiect deschis de alta peroana, insa acel subiect banuiesc ca nu mai este urmarit. Vreau sa va ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere imobil incalcat crisro crisro Buna ziua Am dat un anunt de inchiriere pentru un apartament. O agentie imobiliara a venit cu un client, care s-a hotarat sa inchirieze. Am semnat un contract ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara itsa28 itsa28 Buna ziua,am telefonat zilele trecute unei agentii imobiliare ce avea un anume apartament postat pe Olx,am stabilit o vizionare,am fost de acord sa inchiriem ... (vezi toată discuția)