avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere

Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti daca se poate in privinta urmatoarei probleme:
Un SRL incheie un contract de inchiriere cu o persona fizica. Acest contract trebuie declarat la administratia finantelor publice si autentificat de un notar? Ma intereseaza ca acest contract sa aiba valoare in instanta sau in orice alte situatii.
Si as mai dori sa aflu care este deosebirea intre un contract de comodat si unul de inchiriere, in afara faptului ca unul este cu titlu gratuit si unul cu titlu oneros.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 12:04, 30 Iulie 2008
Contractul de inchiriere este un contract consensual, deci se incheie valabil printr-un act sub semnatura privata. Desigur, daca doriti, puteti sa-l incheiati si in forma autentica.

Atat contractul de inchiriere cat s contractul de comodat au ca obiect transmiterea folosintei unui bun. Deosebirea intre acestea este ca primul este cu titlu oneros, al doilea este cu titlu gratuit (deci nu se plateste chirie insa se poate stipula ca comodatarul sa plateasca cheltuielile de intretinere a bunului).
Buna ziua.Sunt interesata de acest subiect;intrebarea mea e daca nu e obligatoriu ,de fapt,sa se declare contractul la administratia financiara.

La administratia financiara se declara venitul obtinut in urma inchirierii, nu contractul in sine. Da, este obligatoriu, iar ascunderea acestui venit si implicit neplata impozitului constituie infractiunea de evaziune fiscala, pe care o savarseste locatorul (proprietarul), nu chiriasul. Chiriasul nu are nicio obligatie declarativa.

Contractul de inchiriere nu trebuie sa poarte nicio forma, insa daca nu are macar data certa (care se obtine prin prezentarea la o institutie, ex. ANAF, autentificare, atestare de avocat, etc), nu este opozabil tertilor, ceea ce inseamna ca, daca de ex proprietarul vinde apartamentul, cumparatorul nu e obligat sa tina seama de inchiriere.
Daca tot s-a abordat acest subiect va deranjez si eu cu cateva intrebari:
Daca este valabil un contract de inchiriere incheiat intre doua persoane fizice, acest contract fiind conceput intr-o forma aproximativa de genul:
" Contract de inchiriere
Subsemnatul... posesor al actului de identitate seria...nr..., proprietar al locuintei din(urmeaza adresa) declar ca primesc in spatiul meu de locuit, in calitate de chirias pe ....., domiciliat in ...
Plata chiriei, in valoare de ....., se plateste lunar incepand cu data de ...., pe o perioada nedeterminata.
Locatar Locator",

Mentionez ca respectivul contract nu s-a incheiat la un notar ci pur si simplu au semnat cele doua persoane.
Contractul este inregistrat la Sectia Financiara.
Cel care a luat apartamentul in chirie poate sa-si puna o viza de resedinta la adresa din contract si sa beneficieze de restituirea banilor de chirie(fiind angajat sergent gradat voluntar)?
Deduc din raspunsul anterior ca data incheierii contractului este data la care acest contract este inregistrat la sectia financiara, sau gresesc?
Este in regula ca nu se specifica un termen de valabilitate pentru acest contract?
Vreau sa aflu maimulte despre contracte, ce bibliografie imi recomandati?
Va multumesc pentru ajutor si pentru timpul acordat!
In principiu acest contract este valabil incheiat, dar perioada mie imi pune un semn de intrebare. Este valabil cu atat mai mult, acest contract este inregistrat la finate. Da, poate sa obtina viza de resedinta, peroada minima a contractului trebuie sa fie minim 6 luni. Cat despre restituirea banilor de chirie cred ca sunt de luat in calcul doua date : cea la care ai obtinut viza si data contractului inregistrat la finate, poti incerca sa te duci numai cu contractul vizat de finate.
Data incheierii contractului de inchiriere este data la care cele doua parti (locator si locatar) si-au dat acordul de vointa si au semnat contractu. Inregistrarea la finate este obligatia proprietarului (locatorului)
Nu este in regula ca acest contract nu are o perioada exacta de contractare(inchiriere), nu se specifica durata contractului sau modalitati de incetare a contractului(prin acordul partilor, despre ajungerea la termen nu putem vorbi!!!!, unilateral prin notificare, neplata utilitatilor una sau mai multe luni poate conduce la rezilierea contractului), cat despre bibliografie orice curs despre contracte

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat si inregistrarea la finante cristina69 cristina69 Buna dimineata, Va rog sa imi spuneti daca proprieatrul unui apartament doreste sa dea in folosinta gratuita acest apartament unei persoane pe o anumita ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie sa fie semnat de ambii proprietari nokita nokita Buna ziua, In primul rand va urez Craciun fericit si mult succes in tot ce intreprindeti! Sunt un nou utilizator al forumului dvs. pe care il gasesc foarte ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament catalina.p catalina.p Doresc sa efectuez un contract de inchiriere a unui apartament proprietatea a 2 persoane sot-sotie(coproprietari ) dar as vrea sa fac contractul propriu-zis ... (vezi toată discuția)