avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... motivare rezolutie judecator fond penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

motivare rezolutie judecator fond penal

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind urmatoarea situatie: in cazul unei plangeri contra dispozitiei prim-procurorului de scoatere de sub urmarire penala (art. 278 ind 1 Cpp), judecatorul a dat rezolutia definitiva de desfiintare a acestei decizii a parchetului, dispunand retrimiterea dosarului la parchet. Insa, la mai bine de 30 de zile de la aceasta decizie, motivatia judecatorului lipseste. Cele 3 intrebari sunt: intimatul are dreptul de a cunoaste aceasta motivare? poate solicita in nume propriu obtinerea acestei motivari? Poate fi atacata decizia judecatorului, pe baza motivarii, daca se poate demonstra eroarea deciziei?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ic1 , utilizator 12:17, 20 Iunie 2011
Art. 278 ^1 , alin 8 , lit a spune ca judecatorul este obligat sa arate motivarea solutiei , motivele pentru care a trimis cauza procurorului.
Hotararea pronuntata pronuntata conform art. 8 este definitiva , nemaiputand fi deci atacata.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Da, in calitate de intimat aveti dreptul de a lectura motivarea hotararii pronuntate.
2.Hotararile penale se redacteaza in termen de 20 de zile de la pronuntare, iar daca acest termen a fost depasit, aveti posibilitatea de a formula o cerere adresata presedintelui instantei pentru urgentarea redactarii hotararii.
De asemenea, aveti posibilitatea de a solicita dupa redactare o copie xerox a hotararii pronuntate.
3.Nu, pentru ca potrivit modificarilor aduse codului de procedura penala de legea 202/2010, a fost inlaturata calea de atac, respectiv recursul impotriva sentintelor pronuntate in temeiul art.278 indice 1 al. 8 c.proc pen. si hotararea este astfel definitiva de la data pronuntarii.
Va multumesc.
Cu stima,
IC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere ordonanta procuror zahsor zahsor Am facut plangere impotriva procurorului de scoatere de sub urmarire penala la JUDECATORIE . Am vazut ca pe portalul sedintelor ca este respinsa plangerea ... (vezi toată discuția)
Incalcare prevederi legale !? tutu12 tutu12 Printr-o sentinta penala definitiva pronuntata de judecatorie pe art 307 CP ,au fost desfiintate rezolutiile procurorilor si s-a dispus retrimiterea dosarului ... (vezi toată discuția)
Comunicare sentinta art.278 ind. 1 c.proc.pen.si cai de atac xuser xuser In cazul in care mi-a fost respinsul \"pseudo-recursul\" plangere impotriva ordonantei procurorului de netrimitere in judecata, voi primi pronuntatea/hotararea ... (vezi toată discuția)