avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Daca tot se revizueste constitutia nu putem lua ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Daca tot se revizueste constitutia nu putem lua exemplul Irlandei?

Cenzura capitalului mondial...dejucta cu succes
Dacă nu există cenzură astăzi, şi dacă a fost cunoscut tot ceea ce se întâmplă în Egipt, de ce mass-media nu a spus nimic despre ce se întâmplă în Islanda ?
În Islanda guvernul a fost demis în totalitate . Marile bănci au fost naţionalizate. S-a decis să nu se plătească datoriile catre Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare opresive şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Toate acestea paşnic. O revoluţie împotriva abuzurilor si coruptiei de la vârf care au contribuit la criza actuală.
De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de aproape 3 ani ? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni din ţările dezvoltate vor urma exemplul ?
Iată pe scurt istoria evenimentelor:

2008. Când in USA se declanşează fiasco-ul financiar de pe Wall street, în Islanda se prăbuşeşte moneda iar bursa işi suspendă activitatea.
Ţara intră în stare de faliment. Guvernul naţionalizează cea mai mare bancă din ţară şi câteva instituţii majore.
2009. Situaţia economică şi financiara este în continuare dezastruoasa. Protestele populare îndelungate din faţa parlamentului provoacă demisia în bloc a membrilor guvernului şi a primului-ministru. Sunt convocate alegeri anticipate. Apare o lege nouă care prevede rambursarea datoriilor
de 3,5 miliarde euro către GB şi Olanda - sumă însa pe care ar urma a o plăti toate familiile islandeze (nu cei vinovaţi) în următorii 15 ani, printr-un impozit suplimentar de 5.5%.
2010. Oamenii ies din nou în stradă şi cer ca noua lege sa fie supusă referendumului. Preşedintele refuză să semneze noua lege şi anunţa că va consulta poporul. La referendumul organizat în Martie, 93% din voturi au fost impotriva legii.
Aflat sub presiune, noul guvern incepe o anchetă pentru a stabili persoanele responsabile de criză. Se descoperă mari fraude si se ajunge la arestarea mai multor directori executivi şi bancheri de la vârf. Aceaştia depun cauţiune apoi fug din ţară. Interpolul emite ordine internaţionale de arestare.
În contextul crizei profunde, se alege o Adunare pentru a elabora o nouă constituţie inspirată dupa constituţia daneză în ideea ca pe viitor să se îngrădească furtul si frauda la cele mai înalte nivele.
Noua adunare constituţională îşi începe activitatea iar în Februarie 2011 prezintă un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului facute la diverse adunări din întreaga ţară. Noua constituţie va trebui să fie aprobata atât de către actualul Parlament cât şi de cel care se va forma
după alegerile legislative.

Aceasta este scurta istorie a Revoluţiei din Islanda:
- demisia guvernului în bloc,
- naţionalizarea marilor bănci si companii de investiţii,
- un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice majore,
- tragerea la răspundere a bancherilor si toţi celor responsabili pentru fraude, corupţie şi criză, rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

S-a menţionat ceva în mass-media "liberă" ?
S-a comentat acest lucru în talk-show-urile politice din ţările dezvoltate ?
S-au văzut imaginile evenimentelor la televizor ?
Bineînţeles că nu.
Islandezii au fost în măsură să se impotriveasca sistemului in totalitatea lui, să ofere o lecţie de adevarată democraţie întregii lumi.
De ce la noi nu se poate...???
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 16:41, 9 Ianuarie 2012
Pentru ca suntem romani :)
Exemplul Islandei nu este aplicabil din multe motive:
- Islanda are o populatie de 300.000 de oameni, cat un oras de la noi. Sunt inisgnifianti, fie ca isi platesc datoriile, fie ca nu
- Tot din cauza populatiei mici, somajul s-a rezolvat prin emigrare.
- Problema Romaniei nu este doar de natura bancara, ci cauzata de o bula imobiliara (ca in Spania). Bulele imobiliare iau intotdeauna ani intregi sa se rezolve.
- Islanda nu e in UE. Ar fi fost imposibil in UE sa renege datorii.
- Daca toate tarile ar refuza sa plateasca catre toate celelalte tari datorii, ar iesi o catastrofa economica de zeci de ori mai mare.

Si oricum, Islanda o duce prost, tot n-a revenit la PIBul dinaintea crizei. Faptul ca au schimbat guverne nu inseamna nimic dpv economic si renegarea datoriilor o s-o plateasca copiii lor.
@ eumarian :bow: avand o populatie de vreo 60-70 de ori mai mare decat Islanda aproape nimic din ceea ce s-a facut acolo nu ne este potrivit.
Le luam pe rand:
a) Referendumul - pe mine ma ingrozeste numai gandul ca am avea un presedinte, oricare ar fi el, care sa domine cu ajutorul referendumurilor (oy-vey! ce cuvand urat!).
b) Nationalizarea bancilor. Eu merg pe mana domnului Taleb care sustine ca ceea ce functioneaza nu trebuie nationalizat cat timp functioneaza iar dupa ce a incetat sa functioneaze solutia corecta este desfiintarea, nu nationalizarea care face sa fie socializate pierderile dupa ce au fost privatizate castigurile. Asadar, nu.
c) Demisia in bloc a guvernului. Daca as fi convins ca vin altii mai buni as fi de acord. Am mari indoieli.
d) Tragerea la răspundere a bancherilor si a tuturor celor responsabili pentru fraude, corupţie şi criză. De acord, insa, foarte concret, cum trebuie sa procedam? Cum incepem?
e) Rescrierea constituţiei de către cetăţeni. NU. Asa ceva este absurd. O sa-l citez pe domnul H. L. Mencken: Democratia este credinta patetica in intelepciunea colectiva a prostiei individuale. Voi cauta noua constitutie a Islandei sa vad ce s-a modificat fata de cea veche insa la noi, daca printr-o metoda infinit de ingenioasa si cu totul inimaginabila, s-ar ajunge sa poata fi scrisa o constitutie care sa reflecteze dorintele populare cele mai puternice am avea o constitutie care ar contine lucruri la care nici macar nu vreau sa ma gandesc :O Daca o astfel de constitutie ar fi aprobata ar fi pentru prima data cand m-as gandi foarte, foarte serios sa parasesc definitiv Romania.


Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
@u.b.i.k. :bow:
In curand o sa-si restructureze datoria Grecia (ca si Islanda are prea mari datorii publice si cvasi-publice), si lumea o sa spuna ca si Romania ar trebui sa faca ceva de genul. Problema Romaniei nu sunt datoriile externe ci sfarsitul unei bule imobiliare provocate de influxuri de capital din exterior. Economia va merge prost cat timp preturile mijloacelor fixe nu scad suficient, permitand investitorilor locali sa le foloseasca productiv. In 2008 pt a face o firma de inghetata in Bucuresti, trebuia sa platesti x zeci de mii euro pt spatiul de productie. Este logic ca activitatea si joburile vor reveni in sistem pe masura ce pretul inputurilor scad.

Prin urmare, in opinia mea politica nu poate influenta in niciun sens pozitiv procesul. Dar evident, il poate strica (Prima Casa si alte asemenea programe de mentinere a unor preturi artificial de mari). Parerea mea, dar bazata pe Japonia 1990, Suedia 1994, toate cazurile de bule imobiliare au luat 5-10 ani pt a se rezolva.
Am si eu o curiozitate. In Romania, in baza carei legi, si care este mecanismul prin care s-ar putea nationaliza o companie, ex o banca, societate de asigurari, etc.? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Intalnirea de la davos. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Despre criza care bantuie lumea s-a vorbit mult in ultimul timp si se va mai vorbi. Subiectul intalnirii de la Davos, din acest an, a fost tocmai despre ... (vezi toată discuția)
"sã mori pentru bãnci? nu, multumesc." ContSters123067 ContSters123067 \"Preşedintele Islandei, Olafur Grimsson spunea : „cum putem obliga cetăţenii să plătească pentru greşelile bancherilor?\" Bună întrebare pentru ... (vezi toată discuția)
10 baloane speculative/situatia actuala in romania rodica_post rodica_post 10 baloane speculative Sursa: Money.ro După balonul imobiliar şi criza subprime, există şi alte bule care s-ar putea sparge în curând. Cei de la ... (vezi toată discuția)