avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Intalnirea de la Davos.
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Intalnirea de la Davos.

Despre criza care bantuie lumea s-a vorbit mult in ultimul timp si se va mai vorbi. Subiectul intalnirii de la Davos, din acest an, a fost tocmai despre aceasta criza.

Presedintele Islandei la intalnirea de la Davos.
La recenta reuniune de la Davos a Forumului Economic Mondial al cărui slogan a fost „Criza din Europa este departe de a se fi terminat”.
Preşedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat pentru un post TV:
-Este mai bine ca băncile să fie lăsate să „crape”, oferind exemplul ţării sale care acum a scăpat de criza economică şi se reface rapid, după ce băncile din Islanda au dat faliment.
Reporterul il întreabă:
-De ce este Islanda o rază de speranţă, de ce Islanda a supravieţuit în timp ce Europa încă se scufundă ? Ce aţi făcut dvs. diferit ?
Răspunsul preşedintelui Islandei este edificator:
-Islanda nu a urmat măsurile economice „ortodoxe” din economia occidentală (referindu-se la salvarea băncilor de către Occident), ba chiar a lăsat băncile să „crape”. Islanda nu a adoptat nici-o măsură de austeritate, aşa cum s-a făcut în toată Europa. Rezultatul este că după numai 4 ani, Islanda se reface rapid, în timp ce restul Europei încă suferă de pe urma crizei.
-De ce se consideră că băncile sunt „sfintele biserici” ale economiei moderne, peste tot în Europa ? De ce nu se permite băncilor private să dea faliment, ca orice companie comercială ?
-Teoria că băncile trebuie salvate este aceea că bancherii să fie lăsaţi să beneficieze de favoruri uriaşe, iar greşelile lor să fie plătite de către oamenii simpli prin creşterea taxelor şi a altor măsuri de devalorizare financiară, toate sub scuza austerităţii. Trebuie să vă daţi seama că oamenii nu vor accepta asta la nesfârşit.
In Romania cand se va ajunge la astfel de concluzii ?
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 23:20, 1 August 2013
Sa stiti ca si eu sunt de parare ca bancile ar trebui sa ,,crape" si nu cred ca ar fi o mare problema.
Nu toate...evident...

Dar...politica europeana este politica...
gigipopa a scris:

In Romania cand se va ajunge la astfel de concluzii ?


ar fi bun un referendum, sa fie treaba lamuritoare...

Sa luam aminte. Irlanda nu a acceptat sa lase bancile sa falimenteze; le-a salvat, platind in locul lor 60 mld euro (deficit bugetar: 32%). Acum, ca stat, Irlanda este in stare de faliment controlat de creditorii sai financiari si nu de cetatenii irlandezi. In schimb, Islanda a acceptat sa-si falimenteze toate bancile. Datoriile bancilor islandeze sunt suportate de creditorii bancilor, ca urmare a falimentului. Nu au fost afectati direct cetatenii islandezi, care, oricum, erau afectati deja de criza. Islanda a avut chiar un referendum in care cetatenii si-au aratat dezacordul cu ideea de a salva bancile. Islanda si-a respectat creditorii importanti, cetatenii, iar bancile mari, prea mari pentru o tara ca Islanda, s-au faramitat in institutii mai mici, capabile sa sprijine economia. Asadar, expresii ca to big to (let) fail, facute sa controleze mintile usor de manipulat, nu mai sperie pe nimeni. Presedintele Islandei, Olafur Grimsson spunea: „cum putem obliga cetatenii sa plateasca pentru greselile bancherilor?”
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
ContSters257414, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"sã mori pentru bãnci? nu, multumesc." ContSters123067 ContSters123067 \"Preşedintele Islandei, Olafur Grimsson spunea : „cum putem obliga cetăţenii să plătească pentru greşelile bancherilor?\" Bună întrebare pentru ... (vezi toată discuția)
Daca tot se revizueste constitutia nu putem lua exemplul irlandei? ilie0001 ilie0001 [b]Cenzura capitalului mondial...dejucta cu succes[/b] Dacă nu există cenzură astăzi, şi dacă a fost cunoscut tot ceea ce se întâmplă în Egipt, de ... (vezi toată discuția)
Ce se discuta la davos ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Valul „eurosceptic” ameninţă scheletele din dulapurile băncilor germane. de Radu Golban În spaima din ce în ce mai vocală a liderilor ... (vezi toată discuția)