avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dupa prima sentinta se poate merge in arest?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dupa prima sentinta se poate merge in arest?

buna ziua
Am o prietena care a comis 3 infractiuni, a fost cercetata penal si peste o luna si putin are primul termen lla tribunal. Nu a fost arestata preventiv.
Imi puteti spune va rog daca la primul termen i se da o sentinta cu executare ea va intra in arest sau va ramane in libertate pana la sentinta finala de la apel si abia atunci daca ramane cu executare va fi arestata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 21:22, 22 Iunie 2011
Calea de atac ( sau caile de atac dupa caz) formulate in termen impotriva sentintei instantei de fond sunt suspensive de executare, mai exact suspenda executarea pedepsei aplicate de catre instanta de fond pana la data ramanerii defintive a hotararii de condamnare.
Da,ati primit raspuns dar nu ati inteles.
Daca este condamnata cu executare nu va fi arestata daca declara in termen de 10 zile apel sau recurs.
Ar fi bine sa mentionati si despre ce infractiune este vorba.
Se poate sa primeasca si o pedeapsa cu suspendare daca este bine aparata de avocat si daca nu a fost arestata preventiv poate avea sanse...
persoana ramane in libertate pana la ramanerea definitiva a condamnarii, sa zicem de 2 ani, cum ati spus dvs. abia dupa recurs, cand hotararea de condamnare ramane definitiva, instanta emite mandatul de arestare si, astfel, incepe executarea pedepsei cu inchisoarea. fata de lipsa antecedentelor penale si avand in vedere ca procurorul nu a propus arestarea preventiva pe faza de urmarire penala, din punctul meu de vedere, al unui practician ce intra in dosare penale, ati putea sa cereti ca executarea pedepsei sa faca in libertate, adica sa i se aplice o pedepsa cu suspendare conditionata sau sub supraveghere(vezi art. 81, respectiv 86 ind 1 Cpen.). asta, sigur, daca sunt indeplinite conditiile de la articolele mentionate. succes!
depinde de infractiunea comisa. Sunt infractiuni care au o singura cale de atac, recursul, altele au doua, respectiv apel si recurs. Daca prima instanta, de fond, o condamna pe prietena ta la 2 ani inchisoare cu executare, poate apela calea de atac urmatoare. Cei 2 ani de executare nu pot fi executati, deoarece acea cale de atac suspenda executarea, pana ce instanta se pronunta si hotararea ramane definitiva. Asa cum au spus si ceilalti, mai ales avocatii, este imperios ca ea sa exercite de fiecare data calea de atac, pentru a fi egala cu procurorul, si a nu i se agrava situatia. Clar?
pacat ca nu aveti rabdarea necesara sa cititi ori sa intelegeti.
am senzatia ca jigniti si nu mi se pare corect fata de o persoana care v-a dat un raspuns cat se poate de clar.
pana la ramanerea definitiva nu poate fi arestata decat daca exista indicii ca ar incerca sa se sustraga ori ar incerca sa influenteze martorii ,etc... lucruri care probabil ca nu se vor intampla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apelul si recursul obligatorii? bluepointx bluepointx Buna seara, Cunosc obiceiul impamantenit la noi conform caruia un proces fie el civil sau penal inseamna in majoritatea cazurilor de fapt trei procese: ... (vezi toată discuția)
Se libereaza sau nu ? doberv doberv ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins ... (vezi toată discuția)
Talharie Cristina711 Cristina711 Revin cu inca o intrebare in cazul celor 2 persoane care au savarsit infractiunea de talharie. Este posibil ca pedeapsa aplicata sa fie diferita ? Adica, e ... (vezi toată discuția)