avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comision agentie imobiliara

Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o agentie imobiliara, inainte de a vedea un aparatment, cum ca, in cazul in care ajung sa inchei un contractv de vanzare cumparare sau un antecontract cu firma constructoare eu datorez agentiei comison de 2 % +TVA din pretul de pe contract.
Problema mea este urmatoarea... desi nu am incheiat inca contractul autentic de vanzare cumparare, ci doar antecontractul, agentia imobiliara si-a solicitat comisionul si n-am avut ce face decat sa platesc.
In cazul in care, insa, din motive ce nu tin de mine nu voi ajunge sa semnez si contractul autentic de vanzare cumparare in urma caruia eu as deveni propretara de drept a imobilului, e normal ca agentia imobiliara sa ramana cu comisionul platit? sau trebuie sa mi-l returneze??
Pana unde se intind totusi obligatiile agentiei? nu au datoria sa ma ajute sa ajung in posesia imobilului totusi?? doar simplu fapt ca mi-a aratat un imobil si ca am incheiat un antecontract ii da dreptul sa ia acel comision si sa nu mai aiba nicio obligatie fata de mine?:-/
Cel mai recent răspuns: MIHAI DANAILA , Consilier juridic 09:45, 5 August 2008
Drepturile si obligatiile agentiei si ale clientului sunt prevazute in contractul de comision. Vedeti acolo in ce conditii se restituie comisionul sau parte din acesta.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Contractul l-am citit, o asemenea precizare NU exista!! Ei au zis ca nu au existat situatii de genul celei de care vorbeam, adica nesemnarea contractului autentic de vanzare cumparare din vina vanzatorului. Vroiam sa stiu daca in acest caz as putea sa-mi recuperez parte din comision sau nu exista nicio baza legala.
Multumesc
Eu din cate stiu, comisionul se ia de la VANZATOR nu de la cumparator. Din cate am inteles, dumneavoastra sunteti cumparatorul. In alta ordine de idei, antecontractul de vanzare cumparare isi produce efectele, probabil s-a achitat o arvuna, si s-a stabilit un termen in care se va incheia actul autentic de vanzare cumparare, nu? Problema e mai complexa. Mai doriti sa achizitionati acel apartament? Pe baza antecontractului de vanzare cumparare il puteti obliga pe vanzator sa incheie actul autentic de vanzare cumparare sau sa va dea dublul arvunei.
In cazul in care in contractul de comision se specifica faptul ca datorati comisionul doar la incheierea contractului autentic de vanzare cumparare atunci agentia este obligata sa va restituie comisionul. O astfel de baza legala exista: imbogatirea fara justa cauza, plata nedatorata etc. Dar in momentul in care in contract se specifica, dupa cum ati spus, SI antecontractul de vanzare cumparare atunci nu mai aveti cum sa recuperati banii.
mediaserv a scris:
Eu din cate stiu, comisionul se ia de la VANZATOR nu de la cumparator.

Nu exista nicio regula imperativa, asa incat totul tine de intelegerea partilor. Din cate am vazut, mai nou tocmai ca se ia de la cumparator! Nu de alta, dar am trecut si eu prin asa ceva foarte recent si eu am platit comision in calitate de cumparator.

Eu cred ca aveti de-a face cu un contract de comision prost. Ar fi trebuit sa existe de fapt doua comisioane: unul final, de platit la incheierea contractului, si unul partial platibil la incheierea antecontractului. Nu e problema agentiei din vina cui nu se semneaza contractul, ei si-au prestat serviciul pentru care s-au angajat si isi merita banii. Acum problema e cat reprezinta acei bani, ca nu e deloc logic sa ia la fel de mult pentru antecontract ca pentru contract!
Exact asta era problema mea...sunt perfect de acord sa ii las comisionul pentru suma platita ca avans in momentul incheierii contractului....dar sa-i las si comisionul pe diferenta de suma pe care NU o voi plati niciodata din vina vanzatorului, mi se pare aberant....Oricum nu m-am gandit inainte la aceasta situatie si probabil acum e prea tarziu, dar imi va folosi pe viitor.

Alte discuții în legătură

Achizitie imobil prin agentie Codrys Codrys Ieri 30.11.2016, fiind in cautare de un apartament, am sunat la un numar din ziar. S-a prezentat ca fiind agentie si in 30 de minute am mers si am vazut ... (vezi toată discuția)
Cadastru si intabulare necesare! thetraveler thetraveler Buna ziua! As dori sa stiu daca un antecontract se poate incheia doar daca in momentul de fata exista actul de vanzare cumparare (intre fostul proprietar si ... (vezi toată discuția)