avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CARE ESTE CODUL MUNCII VALABIL?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CARE ESTE CODUL MUNCII VALABIL?

Ce cod al muncii este in vigoare acum, sau mai bine zis , pentru o concediere , ce lege poate folosi angajatorul? Eu am citit cate ceva pe net, dar nu m-am lamurit care dintre codurile muncii sunt valabile la momentul asta si daca nu cumva legea dialogului social este singura valabila in momentul de fata!? Eu am fost concediat in baza art.61 lit.a, coroborat cu art.264,alin.1, lit f codul muncii.
Motivul concedierii : lipsa de la programul normal de lucru!

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 16:41, 23 Iunie 2011
Este valabil Codul Muncii ce a intrat in vigoare la 1 mai anul curent-L.53/2003 republicata in M.O. 345 DIN 18.05.2011 .

Nu este vorba despre un nou Cod al muncii, ci despre modificari aduse la Codul Muncii-Legea 53/2003 .Aceste modificari au intrat in vigoare la 1 mai anul curent ,dupa promulgarea lor de catre presedintele tarii.

Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
andymaurul, utilizator
Se aplică Codul Muncii care a intrat in vigoare la 1 Mai 2011 prin legea Legea nr. 40/2011 ( republicare legii 53/2003)

Daca ati fost sanctionata dupa 1 mai 2011 se aplicau noile prevederi, daca ati fost sanctionata inainte de 1 mai atunci se aplica vechile prevederi.

Noul cod al muncii.
[ link extern ] /
Mahetin a scris:

Se aplică Codul Muncii care a intrat in vigoare la 1 Mai 2011 prin legea Legea nr. 40/2011 ( republicare legii 53/2003)

Daca ati fost sanctionata dupa 1 mai 2011 se aplicau noile prevederi, daca ati fost sanctionata inainte de 1 mai atunci se aplica vechile prevederi.

Noul cod al muncii.
[ link extern ] /

Decizia am primit-o pe 02.06.2011, dar in noul cod al muncii [ link extern ]
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si infractiunea constand in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

art 264 alin.1 lit.f, nu exista. La articolul 264, alin.1 , nu exista litera f, si se refera la cu totul altceva decat la absente. Credeti ca ma pot folosi in instanta de aceasta greseala a angajatorului?
LOPY, utilizator
Abatarea pentru care ati fost concediat la ce data a avut loc?Daca a avut loc inainte de 1 mai,anul curent,atunci este corecta sanctiunea aplicata prin art.264 alin.1 lit.f,deoarece acest text de lege este aplicabil abaterii savarsite de dvs.,repet,fiind indeplinita conditia ca aceasta abatere sa fi avut loc inainte de 1 mai,anul curent.In acest sens,nu este relevant faptul ca art.264 alin.1 lit.f nu se mai regaseste in noua forma a Codului Muncii.
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie politie magicuser magicuser Am primit o citatie la politie in care nu se specifica calitatea mea, scrie in calitate de persoana vatamata/suspect/inculpat/parte civila, nefiind insemnata ... (vezi toată discuția)
Legislatie casandralin casandralin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in perioada decembrie 2012- iulie 2014 s-a modificat Codul Muncii si cum. Va multumesc (vezi toată discuția)
Itm ce sactiunii da cu munca la negru ContSters205948 ContSters205948 DACA un angajat sta 15 zile la negru si apoi semneaza contractul de munca si reclama angajatorul dupa ce isi da DEMISIA.CE sactiunii poate risca angajatorul ... (vezi toată discuția)