avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CE SA FAC?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CE SA FAC?

Avand control fiscal,mi se imputa ca am luat marfa de la o firma cu care lucrez de peste 6 ani,marfa cu facturi normale purtatoare de TVA,drept pentru care le-am inregistrat ca atare.Dar din august 2010 ,firmei respective ,prin ordin al presedintelui ANAF,i se retrage statutul de platitor de TVA,lucru care nu l-am stiut si am primit in continuare marfa pe facturi purtatoare de TVA.Totodata pot spune ca eu ca beneficiar i-am platit facturile exact cum au fost emise.Iar acum primesc dispozitia ANAF prin care mi se cere corectarea declaratiilor 394 si 101 pentru al doilea semestru al anului 2010.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 01:15, 25 Iunie 2011
ca platitor de tva aveti obligatia sa l verificati inainte de a face plata si de a inregistra o factura daca este sau nu platitor,pentru a putea deduce TVA si cheltuiala deductibila, orice firma poate fi declarat inactiv fiscal inclusiv prin negasirea la sediu a unui reprezentant legal .

trebuie refacute si platit TVA respectiv impozit pe profit daca e cazul, expertul contabil /economistul are obligatia sa verifice daca dvs. nu ati facut dovada ca are cod valid de TVA la fiecare factura.Nu este de glumit cu impozitul pe profit respectiv platitor de tva.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
ovidiu7676, utilizator
Codul fiscal pe 2011
Art 152 (7) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul unui an calendaristic nu depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la alin. (1), sau după caz, plafonul determinat conform alin.(5), poate solicita până pe data de 20 ianuarie a anului următor scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, în vederea aplicării regimului special de scutire. Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă din prima zi a lunii următoare celei în care s-a solicitat scoaterea din evidenţă, respectiv din data de 1 februarie. Pe baza informaţiilor din jurnalele pentru vânzări aferente operaţiunilor efectuate în cursul unui an calendaristic, persoanele impozabile stabilesc dacă cifra de afaceri determinată conform alin.(2) este inferioară plafonului de scutire. Până la anularea înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153. Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidenţă în termenul stabilit de prezentul alineat, are obligaţia să depună decontul de taxă prevăzut la art. 1562 pentru operaţiunile realizate în cursul lunii ianuarie, până la data de 25 februarie inclusiv. În ultimul decont depus, persoana impozabilă are obligaţia să evidenţieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului Titlu.
(71) Dacă, ulterior scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, potrivit alin.(7), persoana impozabilă realizează în cursul unui an calendaristic o cifră de afaceri, determinată conform alin.(2), mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin.(1), are obligaţia să respecte prevederile prezentului articol şi, după înregistrarea în scopuri de taxă conform art. 153, are dreptul să efectueze ajustările de taxă conform prezentului Titlu. Ajustările vor fi reflectate în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior.
(72) Persoana impozabilă care solicită conform alin. (7) scoaterea din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, dar are obligaţia de a se înregistra în scopuri de taxă conform art. 1531, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 1531 concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153. Înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 1531 va fi valabilă începând cu data de 1 februarie a anului respectiv. Prevederile prezentului alineat se aplică şi în cazul în care persoana impozabilă optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 1531, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153.
(8) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor, în condiţiile art. 145 şi art. 146;
b) nu are voie să menţioneze taxa pe factură sau alt document;
c) *** Abrogat

Deci potrivit art 153 (8) b) persoana nu are voie sa mentioneze TVA pe factura. Daca o face inseamna ca a facut o ilegalitate.
Si eu ca si persoana care primesc un document fals, gresit, din vina emitentului am obligatia sa ma fac detectiv, politist si sa verific daca emitentul e inregistrat?

Pai daca am vreo 10-15 mai merge, dar daca am de verificat mii de firme care imi livreaza fiecare cu sute de facturi, trebuie sa imi angajez o armata de oameni doar pentru a face verificari. Ca nu se stie daca luna urmatoare firma nu mai este platitoare de TVA.

Pe ce lume traim oameni buni, da pana unde, pana cand? Da sa verific daca firma in cauza isi plateste angajatii, sau impozitele si asigurarile sociale aferente salariilor nu trebuie sa verific??? Sau respectarea normele PSI ori plata impozitului pe cladire nu este tot obligatia mea de a verifica?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
kappauser, utilizator
eu va inteleg revolta dar daca optati pentru impozitul pe profit optati si pentru cheltuieli deductibile, deci daca preferati sa semnati si un bilant eronat, va felicit! tot asa sa ganditi, visator ca altii va vor apara de dvs. insiva.
ovidiu7676 a scris:

eu va inteleg revolta dar daca optati pentru impozitul pe profit optati si pentru cheltuieli deductibile, deci daca preferati sa semnati si un bilant eronat, va felicit! tot asa sa ganditi, visator ca altii va vor apara de dvs. insiva.


Nu inteleg ce treaba are optiunea pentru impozit pe profit cu obligatia de a verifica pe cineva.

Primesc un act in care este trecut TVA-ul (voit sau din gresala).
Codul fiscal spune ca emitentul nu are dreptul sa faca asa ceva. Deci el comite ilegalitatea voit sau involuntar si eu sunt tras la raspundere.X-(

Daca semnez un act pe baza documentelor ce le-am primit, fara a face vreo gresala, sunt tras la raspundere pentru ca cel ce emite documentul a incalcat legea, sau s-a dat la fund si nu si-a platit obligatiile (sunt cazuri nenumarate).

Deci daca firma s-a anuntat ca nu este platitoare de TVA, dar eu primesc documentul in care scrie ca trebuie sa platesc cu TVA, imi permit sa nu platesc sau sa platesc partial?
Trebuie eu sa verific daca firma are sau nu dreptul de a trece TVA-ul pe factura? Adica eu pe banii si timpul meu fac investigatii?
Si daca este o gresala in actele de la finante? Sau inca nu s-a facut modificarea la ei, insa eu trebuie sa platesc deja?
S-au daca firma este platitoare de TVA si totusi nu plateste? Adica se da la fund si da o tzeapa, un sport deosebit de practicat?

Clar, cineva trebuie sa plateasca oalele sparte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatitor de tva cu ro kerekesmargo kerekesmargo Firma platitor de tva care lunar face achizitii de bunuri si servicii din UE , doreste sa nu mai fie platitor de TVA deoarece cifra de afacere este sub ... (vezi toată discuția)
Ajustare la tva roxy1366 roxy1366 Firma la care fac contabilitate a iesit din TVA , iar cf. art.152 alin.7 din HGR 50/2012 am inteles ca nu trebuie sa fac ajustare pentru bunuri / servicii ... (vezi toată discuția)
Srl suspendat caizermarian caizermarian detin o societate , un s.r.l. platitor de tva. as dori sa fac o cerere, ceva , pentru a nu mai fi platitor de tva. cifra de afacere este minuscula. cand si cum ... (vezi toată discuția)