avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

salutare.
firma la care lucrez a concediat un angajat (desfiintare post) si acesta va lua somaj . eu ca firma trebuie sa anunt A.J.O.F.M.- ul? ce acte trebuie sa duc la ei sau ce acte trebuie sa-i eliberez angajatului respectiv?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:25, 29 Iulie 2008
Da dvs trebuie sa-i instiintati ca salariatul e demis conf . art..... din data........., si ca nu aveti alte posturi libere pe care se poate transfera salariatul. Din cate stiu eu informarea AJOFM se face inainte de concediere cu 30 zile, iar salariatului i se acorda un preaviz de 20 sile lucratoare. Salariatului puteti sa-i dati decizia de incetare si eventual daca o cere sau vreti dvs, adeverinta de vechime si sporuri. :)
1. Nu aveti nici o obligatie legala sa instiintati AJOFM daca inceteaza contractul individual de munca al unui salariat.
2. Aveti obligatia legala sa depuneti la AJOFM situatia locurilor vacante, inainte de a angaja pe cineva, in caz contrar sunteti pasibil de amenda.
3. actele necesare pentru a primi indemnizatia de somaj, in cazul dvs., sunt:
-copie carte de identitate;
-copie certificat casatorie;
-copie certificat nastere;
-copie dupa carnetul de munca;
-adeverinta medicala (de la medicul de familie);
- certificat fiscal (de la unitatea fiscala de care apartine salariatul);
-adeverinta de salariu pe 12 luni - Anexa 14 (o luati de la AJOFM si o completeaza angajatorul).
Sa aveti si decizia de concediere, inregistrata la ITM, in copie.
Vioreld a scris:

salutare.
firma la care lucrez a concediat un angajat (desfiintare post) si acesta va lua somaj . eu ca firma trebuie sa anunt A.J.O.F.M.- ul? ce acte trebuie sa duc la ei sau ce acte trebuie sa-i eliberez angajatului respectiv?


Dle Tudorvaleriu tineti cont de faptul ca e concediere art 65 .1 cf CM( desfiintare de post). Vioreld intreaba din punctul de vedere al angajatorului.
ART.74
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

ART.78 CCM National
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului

Eu am avut un caz similar zilele trecute si cand am ajuns la AJOFM au zis ca e foarte bine ca am inregistrat sesizarea cu privire la concedierea salariatului. Eu zic sa dati un tel la ajofm local si va vor lamuri dumnealor.;)
Succes!
Pentru "coca_lb":
Eu am raspuns la intrebarile lui "Vioreld". El, ca angajator nu duce nimic la AJOFM. Restul sunt acte duse da fostul salariat.
Ceea ce spuneti dvs. este corect, dar pentru concedieri colective. (La concedieri individuale nici macar nu se 'blocheaza" postul eliberat).
S-ar putea sa aveti dreptate in cazul in care, ca de obicei, AJOFM-urile din tara nu aplica unitar o norma legala.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare concediere individuala ContSters740 ContSters740 Buna ziua Am urmatoarea intrebare: la desfiintarea unui contract de munca individual, din motive ce nu tin de persoana salariatului, trebuie emisa intai o ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Concediere la terminarea concediului pt.ingrijire copil serbananca2000 serbananca2000 Cum se poate concedia o mamica care s-a intors dupa concediul de ingrijire copil de pana la 2 ani? Salariata va beneficia de indemnizatie de somaj? Ce acte ... (vezi toată discuția)