avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CEC garantie la contract de mandat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CEC garantie la contract de mandat

Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. La incheierea contractului, firma nu mi-a inapoiat fila CEC, si a folosit-o pentru a garanta datoriile unei terte firme (careia ii furnizasem marfa prin reprezentanta), fara acordul firmei mele (in baza unei minute incheiate intre cele doua firme). Cand cea de-a treia firma nu a onorat platile, datoriile ei au fost trecute pe fila CEC si virate in banca.
Ce risc in acest moment eu ca asociat unic, ce risca firma si ce trebuie facut in continuare?
Cel mai recent răspuns: mh31 , utilizator 13:53, 5 August 2008
Sunteti si administrator al societatii? Este impprtant faptul ca ati emis fila CEC ca si garantie. Ce se specifica in contractul de reprezentanta vizavi de modalitatile de plata? Ati intrat la centrala de incidente bancare? Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti cu "datoriile ei au fost trecute pe fila CEC si virate in banca". Ce societate a introdus CEC-ul la plata? Ideea este ca puteti fi comunicat la Centrala Incidentelor Bancare, apoi se poate sesiza Garda Financiara. Ce e mai important: fila CEC are acoperire???
Vizavi de modalitatile de plata, in contract este specificat faptul ca firma "mama" are obligatia de a urmari instrumentele de plata emise de catre clienti, si nu firma mea. Eu trebuia doar sa solicit clientilor instrumente de plata, ceea ce am si facut. Am primit bilete la ordin si ordine de plata, pe care le-am virat lor, conform contractului. In momentul in care clientii nu au onorat platile, sumele datorate de acestia catre firma "mama" au fost trecute pe fila cec garantie, care a fost introdusa in banca. Fila cec nu are acoperire, si momentan firma mea este in centrala incidentelor de plata.
Buna seara. Dvs. puteti da in judecata firma care v-a bagat fila CEC si datorita careia ati intrat in incidenta bancara si cu sentinta comerciala puteti sa va scoateti din incidenta. numai ca trebuie sa aveti sold 0 la momentul incetarii contractului cu acea firma. Succes
si sentinta respectiva ma exonereaza si pentru partea penala a problemei? Daca deschid proces firmei respective se sisteaza ancheta referitoare la emiterea filei cec fara acoperire?
Daca aveti noroc banca respectiva nu sesizeaza Garda Financiara. Sunt unele banci care au prostul obicei de a sesiza direct Garda Financiara. S-ar putea sa nu scapati fara sa fiti cercetat sub acest aspect. Incercati sa rezolvati cu platile catre furnizori. Faptul ca sunteti notificat la centrala incidentelor bancare nu e asa grav decat sa fiti acuzat de emitere de file cec fara acoperire sau inselaciune. Desi, dupa cum v-am spus, faptul ca ati emis fila CEC cu scopul de garantie a platilor, care se puteau face si prin alt mod (de exemplu prin ordin de plata) exclude inselaciunea. Ideea este ca ati emis o fila CEC catre o firma. Deci va obligati sa ii platiti o suma de bani la un anumit termen. Ceea ce nu ati facut.

Alte discuții în legătură

Cec garantie in alb - penal sau nu? Cent Cent Cand un cec introdus la plat si pt care nu am avut bani dar a fost lasat lasat garantie in alb devine un caz penal si cand nu? (vezi toată discuția)
Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)
Anulare cec in alb catadragu catadragu societatea M da societatii Y o fila CEC in alb, care reprezinta garantia la contractul incheiat intre cele doua societati. Societatea Y nu isi executa ... (vezi toată discuția)