avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cec garantie in alb - penal sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cec garantie in alb - penal sau nu?

Cand un cec introdus la plat si pt care nu am avut bani dar a fost lasat lasat garantie in alb devine un caz penal si cand nu?
Cel mai recent răspuns: Cent , utilizator 19:47, 15 Iunie 2009
Atunci cand a fost bagat in plata iar banca da refuz de plata.
In acest moment, de regula , dupa sesizarea CIP, bancile formuleaza si o sesizare la politie care formeaza un dosar penal.
Textul penal verbeste despre emiterea unui cec fara a avea in cont disponibil.
DIn punct de vedere legal .. infractiunea are loc la momentul emiterii cec-ului cunoscand ca nu ai disponibil.
Cec-ul in alb ... nu e o solutie legala. E o practica comerciala .. dar nu legala .. in totalitate.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Si-atunci...este sau nu penal?
asa cu m vi s-a ma i explicat, fapta intra sub incidenta penalului in momentul in care emiteti cecul fara acoperire, deci fara a avea disponibilul banesc i ncont.
Si care este data emiterii? Data la care s-a predat cecul in alb sau data la care a fost completat de catre furnizorul meu? Disponibilul in cont care trebuie sa fie cand se emite cecul in alb?
Disponibilul trebuie sa existe prealabil emiterii cecului si sa aiba cel putin valoarea cecului, sa fie, asa cum arata art.3 alin 2 din legea cecului, o suma de bani lichida, certa si exigibila, asupra careia tragatorul are dreptul sa dispuna prin cec.
Tragatorul este obligat sa mentina acoperirea pana la incasarea cecului sau pana la expirarea termenului legal de prezentare, nefiindu-i permis sa-si blocheza contul.

Lavinia Costica

Alte discuții în legătură

Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)
Cec garantie la contract de mandat HoreaO HoreaO Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. ... (vezi toată discuția)
Garantii bo sau cec? Nafets Nafets Daca primesc de la un client fila CEC in alb cu PV predare-primire am dreptul sa completez fila? Am inteles ca daca completez fila aceasta nu e tocmai ... (vezi toată discuția)