avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tata vitreg / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tata vitreg / mostenire

O pb. serioasa de mostenire :-/

Tatal meu "actual" vitreg a mostenit o proprietate si doreste sa ma excluda de la mostenirea acesteia, lasandu-i tot ce are copilului pe care il are din prima casatorie ...
Avand in vedere aceasta situatie, care ar fi modalitatile prin care tatal meu ma poate exclude de la mostenire dupa ce acesta nu mai este? Am dreptul legal la ceva, si daca da cum pot ataca eu ce urmeaza el sa faca?

Multumesc mult si frumos :)
Succesiunea legala opereaza numai in favoarea descendentilor "naturali" si a celor adoptati. Daca te-a adoptat ai dreptul la o anumita cota, insa daca nu (cum banuiesc), nu ai niciun drept. E doar insurat cu mama ta?
da, "e doar insurat"....iar pe mine ma crescut de la cativa anisori si pana m-am facut mare .... deci, nu cred ca sunt adoptat ! :).....
in cazul in care nu face succesiune si lasa cu drept de uzufruct pe acea proprietate in fav. lui , se poate face ceva ?
Succesiunea nu se face, se intampla la moartea unei persoane. Cred ca te referi la testament, desi n-am inteles exact ce vrei sa spui.

Esentialul este ca, daca nu face testament in favoarea ta, prin care sa iti lase expres ceva la moartea sa, nu il vei mosteni pe sotul mamei tale. Daca nu te adopta si nu iti lasa el ceva, nu poti sa devi succesor.
scuze, la testament ma refeream ....
situatia se mai prezinta asa .... copilul lui bun este la distanta de 2 x oceane de f. multi ani si nu are nici o treaba cu el !
Stiu ca fiind vorba de un bun mostenit, nici mama nu are nici un drept ! corect ?
Tatal vitreg afirma ca copilul lui bun va intra in posesie dupa ce el si mama vor murii sub forma unui contract cu uzufruct .... Acesta poate fi declarat deghizat ? si atunci pot emite vreun drept ? ....

10 x thk's

Nu ai niciun drept la mostenire in niciun fel, numai daca e tata bun. Atat.
Poate sa faca acel contract sau nu, nu conteaza.
Daca acel contract e deghizat cum spui tu, e tot aia pentru tine, ca nu ai drept sa-l ataci, numai cine are drept la mostenire l-ar putea ataca. Iar tu nu ai.
Daca lasa testament in favoarea ta sau te-a adoptat, e altceva.
Sincer, daca tot nu ai niciun drept, nu inteleg de ce atata efort sa il lase fiului lui.
Poate bunul e cumparat impreuna cu mama ta si ei incearca astfel sa iti ia si dreptul la partea ta din mostenirea mamei, nu stiu...
In aceste conditii, da, poti desface actul daca el e facut nelegal. Dar, atentie, tot numai la bucatica dupa mama ai dreptul!

Alte discuții în legătură

Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)
Testament pentru copiii dati in adoptie marlena80 marlena80 Buna ziua, Doresc sa aflu daca un parinte supravietuitor poate lasa mostenire prin testament unui copil dat in adoptie; Inafara de copilul dat in adoptie mai ... (vezi toată discuția)