avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... avans contract comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

avans contract comercial

Bună seara
Am avut un contract de vanzare cumparare pentru niste bunuri la care am achitat avansul reprezentând aproape jumătat din valoarea mărfii.ulterior nu am mai achitat diferenta. Contractul prevedea clauza de rezervă a dreptului de proprietate, aşa că nefiind marfa noastră prin neachitareapreţului total, în urma uni contract de garanţie reală mobiliară a vânzătorului a trebuit să predăm toată marfa. L acest moment avansul nu l-am rcuperat şi nu mai avem nici marfa.
Întrebarea este care cale credeţi că ar trebui urmată pentru recuperarea avansului ?
Pe neexecutarea contrctului nu am cumsă merg că se aplică Arbitrajul de la Curtea de arbitraj de la Londra deci costisitor.
Ar trebui să merg pe civil, pretenţii ?
Vă mulţumesc pentru sprijin
Cel mai indicat este sa ajungeti la o intelegere cu furnizorul pentru a va recupera avansul, integral nu cred ca-l veti recupera, dar macar partial.
Daca ajungeti in instanta, trebuie sa fie o suma care sa merite pentru ca eu zic ca in mai putin de 3 ani nu terminati procesul si oricum aveti sanse mici sa recuperati avansul integral; litigiul este comercial deci nu aveti treaba cu civilul...
Aşa e... comercial. In ceste conditii ar trebui sa fac si procedura concilierii. Da, este o suma care merita 467.000 USD. Problema e ca ar trebui platita taxa la aceasta suma. De aceea mă interesa o alternativă cu o taxă mai mică.
Multumesc
incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii, dar pentru parcurgerea acestei proceduri trebuie sa fie de acord cu aceasta procedura toate partile implicate, luati legatura cu un mediator

Art. 1. - (1) Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.

Art. 2. - (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile şi conflictelor din domeniul protecţiei consumatorilor, în cazul în care consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.
(3) Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-şi soluţiona disputele prin mediere atât în afara, cât şi în cadrul procedurilor obligatorii de soluţionare amiabilă a conflictelor prevăzute de lege.
(4) Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul
persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
(5) În orice convenţie ce priveşte drepturi asupra cărora parţile pot dispune, acestea pot introduce o clauză de mediere, a cărei validitate este independentă de validitatea contractului din care face parte.

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere
poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la
drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului.
(2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.

Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă.
(2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă.
(2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata orca orca Am o situatie interesanta. In urma unui contract de vinzare cumparare masa lemnoasa din import, incheiat cu o societate comerciala din Romania, in care se ... (vezi toată discuția)
insolventa orca orca Ma intereseaza daca pot sa cer insolventa unei firme in conditiile in care aceasta a incasat in avans pretul marfii , dar pina la urma nu a livrat o si nu a ... (vezi toată discuția)
Onorariu executor si executare apartament fany22 fany22 Buna, Am si eu 2 probleme/intrebari: 1. Daca dau in executare un bilet la ordin, achit avans onorariu, si executorul nu gaseste nimic de executat, pentru ... (vezi toată discuția)