Buna ziua! problema mea este urmatoarea:am fost angajata la o firma particulara 1 an- iulie 2007- iulie 2008, avand un sal. minimin de 880 lei si nemajorat din ianuarie 2008, adica 1000.Perioada de preaviz a fost de cca 10 zile, nefiind nici o problema la acest capitol, CIM incetand cu 4 iulie, conform decizie inregistrata la ITM.Concediul de odihna aferent anului 2008 este de 10,5 zile din care am efectuat 7 zile, fara a exista insa o cerere de concediu, eu figurand in pontaje ca fiind prezenta la serviu asta in cazul, in care, nu cumva au falsificat pontajele, dar cu toate acestea eu nu am cerere CO,ba mai mult, in tot acest timp, o alta colega semna si de primirea banilor mei, eu putind sustine acum, ca nu am primit banii cuveniti din salariu.C e ma intereseaza pe mine in mod deosebit este ce bani mai am de recuperat de la sc, in afara salariului cuvenit pe luna iunie neincasat ?adica acei bani pentru concediul de odihna neefectuat scriptic dar efectuat teoretic.............si cum ma sfatuiti sa procedez, in cazul in care contabilul ma pune sa semnez ceva hartii.........retroactiv nu am de gand sa semnez nimic .VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSURI.
pentru ca eram convinsa ca ne vom desparti amiabil dar cand a aparut problema ca am luat banii din iunie ori eu nu ii luasem , plus alte acuzatii nefondate, de ex. efectuare concediu de odihna peste nr. de zile admise in raport cu cat lucrasem (cu alte cuvinte am efectuat tot co din 2008) si altele, atunci m-am ambitionat sa-mi cer si eu toate drepturile si sa ma folosesc de tot ce poate fi in avantajul meu, eventual si pentru instanta..................si apoi cand am plecat eu , in ultima zi....................nu era nimeni firma......................sau la firma.........v.-am spus ca totul e haotic..............am emotii si cu plata contributiilor catre stat..................ma trezesc fara impozite achitate! una peste alta la un minim de 880 ce bani mai am de luat in afara de cei cuveniti pt. munca depusa in tot cursul lunii iunie?iar pt acel preaviz care poate fi si conc. partial de odihna( primele zile din iulie) ce bani tb sa iau, concret daca se poate..................nu stiu si as vrea sa inteleg cum se calculeaza acest preaviz si cum se calculeaza si banii pt. concediu neefectuat? si sfatul dvs in legatura cu concediul de odihna suprapus cu preavizul.............daca trebuie sa fac cerede CO RETROACTIV? multumesc
Cereti niste lucruri concrete si nu ne dati toate datele.
Pentru a verifica plata contributiilor la stat verificati la fiecare institutie in parte (CAS, CASS, AJOFM).
Pentru celelalte drepturi neprimite sesizati ITM sau introduceti actiune in instanta. Trebuie un avocat ca altfel nu va descurcati.
co se plateste ca medie a veniturilor brute din ultimele 3 luni achitarii co si nu are voie ca media sa fie mai mica decat media din luna de solicitare, se alege cea mai avantajoasa varianta pentru salariat. deci calculati cat salariati
din 10 daca ati efectuat 7 mai ramane sa va plateasca 3 zile de co, da?
daca in pontaj ati figurat prezent, atunci aveti dreptul la toate zilele de co.10.
mergeti la itm si verificati daca au dus statele de plata pentru luna in care ati stat in "concediu". daca figurati prezent si nu co, atunci cereti tot concediul. nu stiu daca cei de la itm vi le vor arata, dar incercati.
asteptati si ultima lichidare, daca nu va convine cum s-a incheiat totul, atunci faceti sesizare la itm.
dar trebuie sa aveti certitudinea ca statele au fost duse la itm , asa nu le mai pot modifica cei de la firma si tot ce v-am spus trebuie sa treceti in cerere si sa luati o copie inregistrata dela firma.
in legatura cu salariul minim depinde daca ati fost incadrata pe functii ce necesitau studii sup. daca da si nu v-au majorat la 1000, treceti in sesizare si asta, va vor da banii din urma. se va proba cu statele de la itm.
pe perioada cat a-ti fost in co si a-ti si lucrat ar fi trebuit sa va plateasca dublu nu? v-au platit?
cascati ochii ca sa nu cascati punga.......