avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat inapt permanent

Alta situatie:
Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat inapt permanent, incepand cu data de 01.06.2011.
Potrivit Codului muncii, pentru a-l concedia conform art. 61 lit.c, am nevoie de Decizia de expertiza medicala care sa constate inaptitudinea fizica/psihica a salariatului, decizie pe care inca n-o am.
Ce fac cu salariatul pana la emiterea deciziei de expertiza medicala ? Potrivit fisei de aptitudini, nu-l pot primi sa lucreze pe acelasi post, nici pe alt post, pentru ca nu am, dar, nici nu-l pot concedia pentru ca nu sunt inca in posesia deciziei de expertiza medicala despre care vorbeste Codul muncii. la art. 61.
Poate cineva sa-mi dea o solutie ?
Cel mai recent răspuns: AndreeaStefan , utilizator 11:28, 17 August 2011
Suspendarea contractului prin acordul partilor sau pentru caz de forta majora. Art.50 lit.f) nu explica care sunt acele situatii de forta majora, un salariat inapt de munca este cred intro astfel de situatie.
Multumesc, nu ma gandisem la asta..
In Codul civil roman sau in Codul muncii nu exista o definitie a cauzei de forta majora, insa doctrina si in practica judiciara considera in unanimitate ca aceasta reprezinta o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale pe care acesta si-a asumat-o.

Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract, insa o data constatata, forta majora are ca principal efect exonerarea de raspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1082 si art. 1083 C. civ. Deci, forta majora este o cauza de exonerare de raspundere care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda executarea obligatiei ori daune interese de la debitor, desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege. (C.S.J. Decizia nr.414 din 27 ianuarie 2000.)

Un salariat inapt de munca nu poate constitui motiv de forta majora.
Forta majora poate duce la modificarea contractului de munca in mod unilateral de catre unitate numai cu caracter temporar si numai sub aspectul locului si felului muncii nu si in privinta salariului.

Cu titlu de exemplu, poate sa constituie forta majora un eveniment natural sau de alta natura, cum ar fi : razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte etc.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumim!
Totusi cum poate fi rezolvata o asemenea situatie? Angajatorul este obligat sa-l tina pe un post pentru care salariatul este inapt pana la sosirea deciziei medicale? De retinut:
- nu exista posibilitatea oferiri unui alt post si nici infiintarea unui post in functie de gradul de sanatate al salariatului;
- salariatul era angajat, declararea starii sanatatii ca inapta s-a facut in urma controlului periodic.
1. O varianta ar fi trimiterea in CO a salariatului respectiv si pana la terminarea CO poate soseste decizia medicala.

2. O alta varianta ar fi trimiterea in CFP.

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza medicala?! RobinHood RobinHood Buna ziua! De cateva zile \"sap\" cu indarjire la lamurirea unui aspect: - fisa de aptitudine este echivalenta cu o „decizie a organelor ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea pt inaptitudine fizica a unui angajat apt conditionat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul unui angajat cu probleme de sanatate multiple ce ocupa un post ce presupune munca fizica, iar angajatul in mod cert nu mai face fata, ... (vezi toată discuția)
"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)