avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat inapt permanent

Alta situatie:
Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat inapt permanent, incepand cu data de 01.06.2011.
Potrivit Codului muncii, pentru a-l concedia conform art. 61 lit.c, am nevoie de Decizia de expertiza medicala care sa constate inaptitudinea fizica/psihica a salariatului, decizie pe care inca n-o am.
Ce fac cu salariatul pana la emiterea deciziei de expertiza medicala ? Potrivit fisei de aptitudini, nu-l pot primi sa lucreze pe acelasi post, nici pe alt post, pentru ca nu am, dar, nici nu-l pot concedia pentru ca nu sunt inca in posesia deciziei de expertiza medicala despre care vorbeste Codul muncii. la art. 61.
Poate cineva sa-mi dea o solutie ?
Cel mai recent răspuns: AndreeaStefan , utilizator 11:28, 17 August 2011
Act doveditor este Fisa de aptitudini eliberata de Medicul de medicina muncii in care se specifica clar ca salariatul este inapt permanent pentru postul ocupat.Am trimis o adresa catre Casa de Pensii-Serviciul teritorial de expertiza a capacitatii de munca si am cerut sa-l expertizeze si in caz ca se confirma avizul sa emita o decizie medicala pe baza careia putem concedia salariatul. Dar e o chestiune de durata.
Domnule Rosu, daca doriti, puteti sa-mi trimiteti hotararile acelea de la Constanta pronuntate in cazul dvs.Eu am gasit pe Internet alte hotarari ( Tribunalul Bucuresti ), potrivit cu care salariatul nu poate fi concediat numai in baza fisei de aptitudini, fiind necesara decizia organului competent de expertiza medicala.
Multumesc tuturor pentru sugestii.
Da asa este.
Si eu am gasit in jurisprudenta hotarari ale altor tribunale care au respins concedierile facute numai pe baza fisei de aptitudini.
Asta m-a mobilizat si mai mult sa-i actionez in instanta, pentru ca la mine se exploata orice posibilitate de a ma ''da afara''.
Eu am atasat la dosar si aceste hotarari, ca practica .
Instanta a spus ca decizia organelor de expertiza trebuia mi-o obtin eu daca faceam contestatie in termen de 7 zile de la emiterea fisei de aptitudini. Cu alte cuvinte instanta a inteles ca eu imi emiteam decizia de concediere si deci eu aveam nevoie de decizie organelor de expertiza medicala,nu angajatorul care trebuiea sa se conformeze art,61 lit. c si sa ceara obtinerea ei.
De altfel eu am obtinut si raspunsul scris de la ITM Constanta care textual spune;''In aplicarea prevederilor art. 61 lit. c din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, constatarea incapacitatii de munca a salariatului se face prin Decizia medicului expert al asigurarilor sociale, care functioneaza pe langa casele teritoriale de pensii in conditiile Legii nr. 253/2010, art. 70 si urmatoarele(M.Of. nr.852/20-12-2010)''.

Procesul l-am castigat pana la urma tot eu pe o ''chichita'' ce nu are legatura cu fondul problemei ce se discuta in acest topic.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Buna ziua!
Am si eu acelasi caz si ma gandeam sa-l dau in somaj. Ce spuneti? Experitiza medicala nu vrea sa-i dea inapt munca cu toate ca scrie pe fisa medicala ca are paralizie mana dreapta. Am doar fisa de aptitudine de la med. de med. muncii care l-au trecut ca fiind inapt munca. multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza medicala?! RobinHood RobinHood Buna ziua! De cateva zile \"sap\" cu indarjire la lamurirea unui aspect: - fisa de aptitudine este echivalenta cu o „decizie a organelor ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea pt inaptitudine fizica a unui angajat apt conditionat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul unui angajat cu probleme de sanatate multiple ce ocupa un post ce presupune munca fizica, iar angajatul in mod cert nu mai face fata, ... (vezi toată discuția)
"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)