avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... antecontract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

antecontract vanzare cumparare

buna ziua,

Un antecontract vanzare cumparare intre doua persoane juridice se poate intocmi fara a fi autentificat la notar ,urmand ulterior sa se faca contractul de vanzare cumparare autentificat???
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eye , utilizator 19:42, 2 Iulie 2011
Buna ziua !
Se poate intocmi , numai ca forta juridica a acestuia este mult diminuata sau chiar inexistenta , in raport de conditiile incheierii si de prevederile acestuia .
adrianmarin a scris:

Buna ziua !
Se poate intocmi , numai ca forta juridica a acestuia este mult diminuata sau chiar inexistenta , in raport de conditiile incheierii si de prevederile acestuia .


care ar fi forta juridica suplimentara in cazul in care antecontractul ar fi incheiat la notar? va spun eu, niciuna.
Un antecontract nu face decat sa stabileasca niste drepturi de creanta si niste obligatii corelative, in apanajul respectiv in sarcina partilor. Nu transfera dreptul de proprietate. Nu este titlu executoriu, deoarece nu costata o creanta certa lichida si exigibila. Etc.
So, de ce sa se plateasca onorariul notarului si taxele notariale? Doar ca in ceea ce priveste constatarile notarilor avem o prezumtie absoluta ce nu poate fi demontata cu un alt mijloc de proba?
~ Conținut șters la cerere ~
Buna dimineata!

@jocandi causa, nu este bine ca in situatia in care se achita un avans sa fie incheiat acest antecontract de vanzare cumparare, in care sa fie stipulate anumite clauze? De ex. : diferenta se va achita in momentul in care se va incheia contractul de vanzare cumparare, sau in cazul in care cumparatorul se razgandeste, o cota parte din avans ii revine vanzatorului...? :-/ Nu stiu daca ceea ce am formulat ca si clauze este corect din punct de vedere juridic, dar ma gandesc ca ar trebui specificat ceva de genul acesta. :) Sau poate nu...
Nu am zis nicaieri ca nu trebuie incheiat acest antecontract sau ce clauze ar trebui sa contina.
Am facut referire doar la faptul ca autentificarea acestuia este inutila, sau aproape inutila. Nu iti confera avantaje demne de mentionat.

Alte discuții în legătură

Antecontract cu avans mare userpf_2014 userpf_2014 Buna seara, Am de gand sa cumpar o casa si proprietarul cere un avans mare, de 5000 euro. As vrea sa fiu sigur ca o sa-mi vanda mie. Se poate pune in ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui teren cu plata in rate hmarius14 hmarius14 Va salut. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare arvuna cumparare imobil feier_daniela feier_daniela spuneti mi daca am alta solutie decat instanta pentru recuperarea avansului dat pt o casa.casa avea datorii pe care vanzatorul nu le a declarat la incheierea ... (vezi toată discuția)