avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cai de atac
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cai de atac

Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie in anulare sub motivarea ca nu s-a tinut cont in instanta de recurs de motivele de casare a hotararii.Este un motiv pt contestatie in anulare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 30 Iunie 2011
Ceea ce vi s-a spus este contestatia in anulare speciala de la art.318 cod procedura civila si nu este posibila decit daca "din greseala" instanta de recurs nu a cercetat si nu s-a pronuntat deloc pe unul dintre motivele din recurs . sinteti in situatia asta?
Mai este si eroarea materiala, exista asa ceva in hotarire?
eroarea materiala ce implica/?
teslovan florentina a scris:

eroarea materiala ce implica/?


Contestaţia în anulare specială poate fi exercitată numai pentru cele două motive expres şi limitativ prevăzute în art.318 C.proc.civ.
Potrivit textului, „hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare” .
Primul motiv „dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale” duce la admisibilitatea contestaţiei în anulare speciale dacă:
- s-a săvârşit o greşeală materială , care în sensul textului înseamnă greşeală de ordin procedural, adică greşeală comisă prin confundarea unor date esenţiale ale dosarului , precum : anularea greşită a unui recurs ca netimbrat ; respingerea greşită a recursului ca tardiv ; anularea recursului ca neregulat introdus, deşi au fost respectate prevederile art.302 C.proc.civ.; anularea greşită a unui recurs ca nemotivat .
- greşeala materială săvârşită de instanţa de recurs a fost esenţială , determinând soluţia eronată .
- greşeala materială prevăzută în art.318 teza I C.proc.civ. ca motiv de contestaţie în anulare nu trebuie confundată cu erorile sau omisiunile la care se referă art.281 C.proc.civ., deoarece acestea din urmă nu sunt de natură să influenţeze soluţia instanţei .
- soluţia instanţei este rezultatul acelei greşeli sau erori materiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare speciala roddi roddi Se poate introduce o contestatie in anulare speciala, invocandu-se ca greseala materiala ,omisiunea instantei de recurs de a lua in considerare o decizie a CSJ ... (vezi toată discuția)
Cai de atac leusan leusan Cate cai de atac se pot exercita int-un proces civil, (anulare pr verbal de contraventie).? (vezi toată discuția)
Ultima instanta pentru litigii de munca baltat_alina baltat_alina Am fost concediata, am primit castig de cauza la tribunal dar la recurs am pierdut. Se mai poate face ceva? Recurs in anulare? (vezi toată discuția)