avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare speciala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare speciala

Se poate introduce o contestatie in anulare speciala, invocandu-se ca greseala materiala ,omisiunea instantei de recurs de a lua in considerare o decizie a CSJ ,in momentul pronuntarii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:34, 7 Mai 2012
Pentru ca eroarea materială să constituie motiv de contestaţie în anulare, în înţelesul art.497 Cod procedură civilă, ea trebuie să existe şi să poată fi sesizată în mod concret, în dosarul în care s-a dat soluţia a cărei anulare se cere.

Ca urmare, eroarea trebuie să fie evidentă şi săvârşită de instanţă, datorită omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale importante din dosarul cauzei. Greşeala materială se apreciază astfel în raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronunţării hotărârii.

Acesta este sensul urmat de legiuitor, la redactarea acestui motiv de contestaţie în anulare, care are o interpretare restrictivă faţă de aria sa limitată de acţiune. O altă interpretare ar crea, prin această cale extraordinară de atac, un veritabil recurs la recurs.

1. art.497 C.proc.civ. nu reglementeaza contestatia in anulare speciala .... :-/

2. Contestaţia în anulare specială poate fi exercitată numai pentru cele două motive expres şi limitativ prevăzute în art.318 C.proc.civ.
Primul motiv „dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale” duce la admisibilitatea contestaţiei în anulare speciale dacă :
- s-a săvârşit o greşeală materială , care în sensul textului înseamnă greşeală de ordin procedural, adică greşeală comisă prin confundarea unor date esenţiale ale dosarului Pentru verificarea acestor situaţii nu este necesară reexaminarea fondului sau o reapreciere a probelor . Prin urmare, greşeala săvârşită trebuie să fie o greşeală de fapt şi nu o greşeală de judecată , de apreciere a probelor ori de interpretare a dispoziţiilor legale sau de soluţionare a unui incident procedural . Legiuitorul are în vedere acea greşeală materială cu caracter procedural, care a dus la pronunţarea unei soluţii eronate .
- greşeala materială săvârşită de instanţa de recurs a fost esenţială , determinând soluţia eronată .
- greşeala materială prevăzută în art.318 teza I C.proc.civ. ca motiv de contestaţie în
anulare nu trebuie confundată cu erorile sau omisiunile la care se referă art.281 C.proc.civ., deoarece acestea din urmă nu sunt de natură să influenţeze soluţia instanţei .
Am indicat art.497 din Noul cod de procedura civila, pt ca suntem juristi si mai facem si comparatii.
Chiar daca suntem juristi, cred ca trebuie sa invocam legea care este in vigoare si nu cea care va intra ... omul de rand daca se duce la C.proc.civ. la articolul 497 va gasi altceva decat s-a mentionat in mesajul postat ... :closedtopic:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Notiunea de greseala materiala prevazuta de art.318 c.p.c. daco16 daco16 Doresc sa stiu care este interpretarea corecta a notiunii de greseala materiala prevazuta de art.318 C.proc.civ. si care sunt situatiile in care, invocandu-se ... (vezi toată discuția)
Pot sa inaintez o cerere de revizuire inaltei curti de casatie si justitie? mihami mihami Intr-un dosar la contencios am castigat la Tribunal, insa la Curtea de Apel am pierdut, pe \"motiv\" ca am solicitat anularea unei decizii tardiv, pe ... (vezi toată discuția)