avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Buna
Am si eu o nelamurire. Dupa noul cod al muncii perioada de preaviz s-a marit la 20 zile lucratoare pt. functii de executie si 45 zile lucratoare pt. functii de decizie(pana la ce rang este functie de decizie? La cati subordonati se considera functie de decizie? Un sef de echipa/tura este considerat tot functie de decizie? La urma urmei are si el un sef, fara de care nu poate lua singur decizii). Daca pe anul respectiv, angajatul care este in preaviz nu si-a efectuat concediul de odihna legal pe perioada zilelor lucrate din anul in curs, ce spune legea in acest caz. Se acorda aceste zile restanta in perioada de preaviz, scazindu-se din perioada de preaviz, sau se platesc? In vechiul cod al muncii parca spunea legea ca angajatului trebuie sa i se acorde 4 ore zilnic(adica sa i se reduca din program) pt. cautarea unui nou loc de munca. Mai este valabil?
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 5 Iulie 2011
!. Depuneti acea cerere si vedeti ce raspuns primiti ... posibil sa va spuna ca nu indepliniti vechimea in specialitate pe acel post ...

2. Referitor la timpul de munca in preaviz , trebuie sa vedeti care sunt prevederile ccm aplicabil la nivel de angajator ... acolo trebuie sa exista reglementarea timpului de munca pe durata preavizului acordat in cazul concedierii.
Codul Muncii sau Legea nr.188/1999 nu prevad nimic in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar daca cererea de incetare a c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b(asa se identifica si in noul cod?), nu este aprobata? Sefu direct trebuie sa o semneze prima data, iar el invoca lipsa de personal competent si vrea sa stau in perioada de preaviz ca sa-i invat pe cei pe cei ce vor face munca mea(adica 45 zile lucratoare dupa noul cod).
Sunt obligati sa o semneze? Cum pot obtine inregistrarea acestei cereri chiar in ziua in care o depun, daca sediul firmei(dep. personal) este la sute de Km distanta? Ii obliga legea sa o inregistreze imediat? Ce pot face daca eu am o oferta mai buna de munca peste 3 saptamani? Nu exista nicio solutie?
Multumesc pt. ajutor.

1. Termenul de prevaiz nu poate fi de 45 zile lucratoare ... acesta este cel mentionat in c.i.m. incheiat cu angajatorul . Codul Muncii prevede doar durata maxima a acestui termen.

2. Sunt multe siuatii nereglementate de lege .... trimiteti cererea fie prin curier rapid , fie prin fax astfel incat aceasta sa ajunga cat mai rapid la angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie octaviana_26 octaviana_26 lucrez intr-un supermarket si intentionez sa plec. vreau sa ii anunt. pot pleca doar dandu-mi demisia? sau cat trebuie sa mai stau? daca imi dau demisia azi si ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz de 20 sau 45 zile? Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu X a fost angajat pe postul de consilier juridic la societatea X. Termenul de preaviz in caz de demisie, conform CIM, este de 20 zile lucratoare. Ulterior, X a ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz functie conducere in cazul demiterii/restructurarii pe motive economice tipar tipar Buna ziua , Sunt director transporturi ( incadrarea in cartea de munca ) la o societate comerciala srl.Urmeaza sa fiu demis pe motive de situatie economica ... (vezi toată discuția)