niko 94 a scris:
Firma noastra produce termopane, iar furnizorul X de la care luam materiile prime importa materialele din Germania,furnizorul X ne emite facturile in lei, iar administratorul vrea sa le plateasca in euro.
Uitati care este probelma: eu nu sunt convinsa ca afacerea cu termopane intra sub incidenta exceptiilor din Anexa 2. Eu va recomand (ca si d-na utilizator "cala") sa depuneti o adresa la BNR prin care cereti clarificarea acestei dileme.
..... dar este vorba despre facturile din luna Aprilie care au fost emise in lei, iar acuma trebuie sa le platim in euro.Se poate asa ceva? Nu ar fi trebuit sa fie facturile in valuta si atunci puteam sa le platin tot in valuta?
Daca aveti voie sa faceti plati in euro, atunci facturile trebuiau emise, intr-adevar in valuta. Inca se pot corecta, tot ce trebuie sa faceti, este sa vorbiti cu furnizorul si sa treceti pe facturi valoarea in euro sub valoarea in RON. Presupun ca in contractul dvs cu furnizorul preturile sunt exprimate in euro iar facturile au fost calculate prin transformarea pretului din EUR in RON la curs BNR. Astfel corectarea facturilor nu influenteaza contabilitatea lunii aprilie pt ca aceste facturi se inregistreaza oricum in lei.
Un client care este nerezident, stabilit in Italia, vrea factura in euro, i sa pus termopane in Romania.Se poate factura in valuta din moment ce montajul a fost in Romania?
Eu as pune si aceasta speta in adresa mea catre BNR si daca raspunsul este afirmativ (ca puteti factura in euro) atunci va recomand sa puneti langa factura dovezi ca acel client este intr-adevar nerezident (ma gandesc la un act de identitate emis de statul italian sau de o dovada ca are domiciliul acolo).