avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... ce se intampla cand nimeni nu isi recunoaste vina?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

ce se intampla cand nimeni nu isi recunoaste vina?

Cazul este unul ipotetic.
Cineva a spart parola unei adrese de e-mail care nu-i apartine si victima a facut plangere. Pe baza IP-ului s-a aflat locuinta si calculatorul de unde a fost accesat e-mailul. Dar in acea casa locuiesc 4 persoane si nimeni nu vrea sa recunoasca ca ar fi spart parola e-mailului (fara insa sa dea vina pe una din celelalte 3 persoane). Practic fiecare ar declara ceva de genu "eu n-am spart parola, posibil sa fie unul din celilalti 3, cu toate ca nu i-am vazut accesand e-mailul respectiv".
Ce se intampla in acest caz? Poate fi gasit vinovatul in conditiile in care nimeni nu recunoaste ca e de vina si pe calculatorul de unde s-a accesat e-mailul au acces toate cele 4 persoane?
Pe forumul juridic de pe softpedia mi-a zis cineva ca daca nu recunoaste nimeni o sa fie acuzat proprietarul calculatorului. e adevarat? nu cred ca ar fi corect din moment ce acesta i-a lasat pe toti membrii familiei sale sa intre pe calculatorul lui si oricine ar fi putut comite fapta. iar proprietarul n-are cum sa stie ce fac ceilalti la calculator sau sa-si aminteasca cine a folosit calculatoru la data si ora respectiva ca sa il acuze pe unul din ceilalti 3.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
dannyel_dobre2, utilizator
Interesant subect pentru ca oarecum se aseamana cu comarul prin care trec eu acum.Pe scurt, politia spune ca de e IP ul meu s-a trimis un email de injuraturi si amenintari catre o persoana pe care eu o cunosc, ba mai mult aceeasi persoana care depune plangerea a folosit acelasi laptop de cate ori a avut chef.Dovezile de la dosar sunt faptul ca IP ul este al meu si cateva loguri dovedind ca de pe reteaua mea s-a trimis acel email.Cu toate ca am declarat ca nu este adresa mea de email, ba mai mult ca nici nu am motive sa-l injur si amenint pe acel individ.....cazul este pe masa unui procuror.
Nu stiu ce urmeaza pt ca momentan sunt plecata din tara si nu ma intorc decat de Craciun, atunci urmeaza sa mai dau cu subsemnatul si la procuror.Am si 2 martori care vor declara ca l-au vazut pe individ la calculator de nenumarate ori si ca eu personal nu am o relatie conflictuala cu el.
Nu cred ca e normal ca sa fie invinuit proprietarul calculatorului, din moment ce nu era singura persoana care folosea acel calculator. Se cunoaste oricm facilitatea cu care cineva care se pricepe la internet, poate "fura" IP -ul cuiva, cu toate ca oficial nici un furnizor de internet nu ar recunoaste, deh si-ar pierde clientii.
Poate ne lamureste cineva daca poate fi gasit vinovat proprietarul in cazul prezentat de mine. Nu e normal dar in justitie se intampla multe lucruri anormale. Daca la un net cafe care nu are camere video un client face vreo infractiune si nu mai poate fi gasit ce vina are proprietarul net cafe-ului?
Ca raspuns la speta ta :

In legislatia penala exista cateva principii fundamentale :
" Mai bine scapa 10 vinovati decat sa fie condamnat un nevinovat"
"Oricine beneficiaza de prezumtia de nevinovatie"

Prin urmare , daca toate partile implicate isi mentin declaratiile atunci pentru fiecare in parte se va da NUP. Pur si simplu nu poti sanctiona pe cineva fara o probatiune... iar in acest caz nu exista probatiune certa impotriva unuia dintre cei 4( prezumtia de nevionvatie ce functioneaza pentru fiecare in parte).

Mai mult , faptul ca X cunoate acea persoana nu inseaman ca el a si comis fapta. (prezumtia e nevinovatie).
Referitor la propietarul calculatorului, nu importa , infractiunea este comisa de o persoana ce va raspunde, calculatorul fiind doar un instrumment, suntem pe drept penal nu pe civil pentru a putea exista o raspundere civila delictuala ( daune si alte minunatii) in penal se sanctioneaza fapta si fapuitorul ( daca este dovedit).

Sper ca e de ajutor,

cu stima
Vin cu un raspuns mai intarziat, dar poate te va ajuta. In primul rand ai rabdare pana in anul 3-4 cand vei face procedura penala si criminalistica, atunci te vei lamuri. Infactiunile de acest fel sunt mai dificil de dovedit tocmai din cauza situatiei prezentate de tine, mai multe persoane au acces la acelasi ip.
Faptul ca una dintre persoane o cunoste pe victima poate constitui o proba indirecta, in termeni mai putin juridici, poate constitui "indiciu", dar aceste probe trebuie intotdeauna sa se coroboreze cu alte probe (in acuzare, imediate, mediate, directe).
De asemenea avem elemente de tactica criminalistica: tactica ascultarii martorilor, invinuitului, partii vatamate. Se consemneaza declaratiile, se compara, sunt multe procedee folosite de catre cei care audiaza si de cele mai multe ori acestia reusesc sa iti dea seama cine minte si cine spune adevarul. Se poate depista comportamentului simulat prin indicatorii psihofiziologici ai emotiei, se poate organiza si desfasura o testare la poligraf, se fac aprecieri privind valoarea probanta a rezultatelor obtinute cu tehnicile de detectare a comportamentului simulat. Totusi daca nu avem o infractiune cu un grad ridicat de pericol social nu prea va sta nimeni sa puna in aplicare tot ce am zis.
Pana atunci, sa lasam organele de cercetare si expertii sa se ocupe de aceste situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont de e-mail spart Miyako Miyako Este vorba despre o discutie avuta pe un forum oarecare si nu neam putut pune de acord. Unei persoane i sa spart contul de email si i sa schimbat parola. Cel ... (vezi toată discuția)
Violare secret corespondenta ContSters127775 ContSters127775 in timpul casatoriei eu si sotia mea am creeat doua adrese de messenger(ex. dumitrescu_elena@yahoo.com si dumitrescu_dan@yahoo.com). amundoua adresele incep ... (vezi toată discuția)
Cineva s-a folosit de e-mailul meu justmyself justmyself buna ziua. de curand mi-am dat seama ca cineva s-a folosit de e-mailul meu pentru a-mi afla parola de pe un forum unde eu am si un cont.as vrea sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)