Proces de prestatie tabulara. Concomitent cu actiunea, avocatul a depus si o tranzactie a partilor si un acord de mediere. In baza acordului de mediere, solicita si restituirea taxei de timbru. Si apare solutia instantei:" instanta respinge cererea de restituire a taxei de timbru intrucat din faptul ca din acordul de mediere, PV de incheiere a medierii si inregistrarea actiunii au avut loc la aceeasi data, rezulta ca acordul de mediere a fost unul fictiv. " Dorim sa facem recurs cu privire la taxa de timbru. Ce pot sa scriu in recurs? cum sa dovedesc ca acordul de mediere nu e fictiv?
Din cele expuse, rezulta clar ca procesul era in derulare, se atepta depunerea tranzactiei (care sigur a fost solicitata de instanta) si...s-a dorit recuperarea taxei!
Hotararea instantei este corecta : se accepta tranzactia si se respinge acordul de mediere care a fost inaintat tardiv, chiar daca are aceiasi data cu tranzactia!
Trebuie sa recunoastem ca a fost o greseala de procedura dpv. mediator.
Tot la fel de adevarat este ca speta este putin neclara mai ales la momentul aparitiei acordului de mediere.
Sunt greseli inerente si nu trebuie sa ne suparam ...asa invatam!!!!
Sau.........speta este pur teoretica si se testeaza abilitatea mediatoorilor ???
( mi s-a parut putin ambiguu textul), dar privita asa, cum spuneti, dle Ciobanu, intradevar....a fost o greseala de procedura....
iar daca acordul de mediere a fost incheiat DOAR ca sa se recupereze taxele.....e regretabil.....
( ca sa privim partea plina a paharului) bine ar fi sa fi fost o "testare".....pentru care trebuie sa multumim initiatorului.
Iata un motiv care ne arata nevoia de pregatire continua, chiar si juridica.
Daca ne este greu sa intelegem cum este cu aspectele juridice, inainte de a lua o decizie, este bine sa ne informam, sa citim ori sa ne angajam un jurist. :)
In speta de mai sus, daca a existat deja la dosar o tranzactie, nu vad care mai era rostul acordului de mediere.
Mai mult, logic privind lucrurile, intocmind acordul de mediere in aceeasi zi cu deschiderea actiunii, sigur ca instanta poate suspecta partile de intentia de a scapa de taxa de timbru.
Totusi, daca privim atent lucrurile, acest lucru nu este ilegal; atat teoretic cat si practic exista posibilitatea ca partile sa ajunga la un acord chiar in acea zi. Ca atare, instanta va trebui sa ia act de acordul de mediere dar nu si in situatia in care deja exista o tranzactie depusa, cand medierea nu se mai justifica.
Procedural privind lucrurile, pana se ajunge la o practica unitara, este de recomandat ca partile sa incheie acordul de mediere ulterior depunerii actiunii.
Depunerea acordului in aceeasi zi cu actiunea poate avea ca efect respingerea chiar a actiunii.
Am dezvoltat acest subiect in lucrarea Medierea in procesul civil.
Din pacate, speta este cat se poate de reala. Am inteles greselile, Va mutumesc tuturor. (Avocatul nu a avut si calitatea de mediator in aceeasi speta, acest lucru este interzis)