avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carte de munca

Buna tuturor si bun gasit,am o problema cu angajatorul vechi si imi pune destul de grav problema recuperarii cartii de munca. Am depus demisia si am incercat sa fac lichidarea iar cel de la biroul personal nu imi inchide fisa de lichidare pentru a obtine cartea de munca, invocandu-mi diverese motive, dupa cum urmeaza:
- ca nu imi poate elibera cartea de munca, deoarece nu e completata si incheiata de catre ITM
- ca nu o poate duce, pana nu face platile catre angajati
- ca abia prin septembrie o voi putea obtine
-ca am datorii la C.A.R.,explicandu-i ca de fapt nu vreau sa ma retrag din CAR-ul soc. si dorindu-mi sa-mi pastrez statutul de membru
-ca daca am stiut ca plec de ce nu l-am anuntat din timp cu doua- trei saptamani inainte
Ce lege as putea invoca pentru a-mi rezolva problema si a obtine cartea de munca,pentru a o depune la noul loc de munca?
Cel mai recent răspuns: DORISCT , utilizator 15:25, 2 August 2008
Odata cu incetarea raporturilor de munca, indiferent din a cui initiativa (demisie sau concediere), tot angajatorul este cel care are obligatia eliberarii cartii de munca de la Inspectoratul Teritorial de Munca.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Pana la intrarea in posesie a carnetului de munca, puteti sa va angajati. La angajare dati o declaratie in care specificati ca aveti carnet de munca, care se afla la fostul angajator in vederea inchiderii lui si pe care urmeaza sa-l aduceti.
Ce nu stie, sau se face ca nu stie, angajatorul (in special cei de la biroul Personal): carnetul de munca este un act personal si apartine titularului. El se depune la angajator unde sta numai pe perioada derularii contractului individual de munca. La incetarea acestuia este obligat sa il restituie titularului.
In rest, colegii mei v-au invatat ce sa faceti.
S-ar putea ca angajatorului sa-i para rau ca plecati si de aceea va sicaneaza. Tot o sa-l primiti pana la urma.


Va multumesc foarte mult pentru aceasta informatie,va doresc numai de bine si reusite in activitatea d-voastra ,iar familiei toate cele bune.
Cu stima si respect DORISCT

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Cine e autorizat sa tina cartile de munca elsa579 elsa579 Mi-am dat demisia de la o firma la 1 aprilie 2008. Eu singura am fost cu demisia si deciziile la ITM sa la inregistrez. Acolo m-i s-a spus sa revin dupa carte ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca creanga cristina creanga cristina In momentul in care imi dau demisia fie ea cu preaviz sau prin demisie ,vreau sa stiu si eu cat dureaza pana mi se va elibera cartea de munca asta in ... (vezi toată discuția)