avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie incetare CIM pt. pensionare limita varsta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie incetare CIM pt. pensionare limita varsta

buna ziua!
Am un salariat care vrea sa iasa la pensie limita varsta incepand cu data de 01 august 2011. A fost la Casa de Pensii cu cartea de munca si adev. necesare vechimii si de acolo i s-a spus ca se incadreaza la limita de varsta incepand cu data de 01.08.2011.
De la firma trebuie sa-i completez o adeverinta cu modificarile ce au intervenit dupa 01.01.2011 si apoi rubrica cu " propunere la pensie".
Va rog frumos sa -mi spuneti daca pot sa-i fac decizia de incetare cu 01.08.2011, chiar daca nu am primit decizia de pensionare de la Casa de Pensii, pentru ca in acea adeverinta trebuie trecuta decizia de incetare CIM si art. respectiv.
Cel mai recent răspuns: iottagabriela , utilizator 13:08, 7 Februarie 2016
@ AndreeaStefan

La data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta., se inceteaza c.i.m. si se incheie altul nou cu aceeasi data.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara!Si mie imi va inceta CIM de drept. Problema este ca sunt in CM cod 14. Daca angajatorul ar fi de acord, ar putea sa imi incheie un nou CIM pe perioada determinata (6 luni) pana se termina CM sau, conform Ordinului 60/32/2006 (M.Of. 147/16.02.2006), art. 62-63 si 93, s-ar putea trimite actele necesare in vederea preluarii in plata a indemnizatiei de CM de catre CNAS?
@ iottagabriela

Intr-adevar, daca angajatorul este de acord atunci se poate prelungi durata c.i.m. - nu este nevoie de inchierea unui nou c.i.m. - pana la expirarea concediului medical.

In caz contrar, potrivit OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin.(1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.


Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...


Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

Intrucat, concediul medical a intervenit anterior incetarii c.i.m. certificatul medical se va depune la Casa de Asigurari de Sanatate care va calcula si va plati indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Certificatele medicale "in continuare" se vor depune la C.A.S.
Multumesc expertului Freelis pentru raspunsul din 6 febr. Sper ca si angajatorul meu sa "percuteze" si sa studieze textul din O. 60/32/2006. De ce trebuie sa ne zbatem singuri si sa-i ajutam pe angajatori sa aplice corect legea, cand asta este datoria lor? Desigur, este o intrebare retorica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensie-boala Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Am primit decizia de la medicul expert de pensioanare pe caz de boala! Grad 2! 1.Imi puteti spune va rog frumos cum trebuie sa procedez daca mai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in preaviz si pensionarea artur1971 artur1971 Buna Ziua Sunt bolnav si am handicap grad 1 grav.Daca societatea se desfinteaza in timp ce eu sunt in medical pt pensionare eu de unde mai iau salar, din ce ... (vezi toată discuția)
Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)