avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat cu capacitate de munca pierduta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat cu capacitate de munca pierduta

Buna ziua,am si eu urmatoarea speta:
Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care are grad de invaliditate 1si capacitatea de minca pierduta in totalitate si capacitate de autoingrijire pierduta in totalitate.
Aceasta decizie a fost emisa pe 13.01.2012 si e valabila incepand cu data de 5.02.2012 -5.02.2013.
I s-a eliberat concediul medical pana pe data de 03.02.2012, el urmeaza sa depuna dosarul de pensionare pentru pensie de invaliditate cu data de 04.02.2012.
In acest caz noi cum procedam , cum eliberam decizia de incetare a activitatii, cu data deciziei medicale sau cu data la care se va elibera decizia de pensionare de la Casa de pensii .In cazul in care asteptam decizia de la Casa de pensii cum o sa apara angajatul in foaia de prezenta(pontaj).

Eu cred ca ar fi corect sa-i fac decizie de incetare incepand cu data de 03.02.2012.

Multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 25 Mai 2015
In cazul in care salariatul este declarat invalid prin decizie a medicului expert al asigurarilor sociale, cim va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare situatia in care nu mai este necesar acordarea preavizului sau oferirea unui alt loc de munca.
Conf art. 56 litd din Codul muncii are urmatorul continut: „la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;".

Astfel, in cazul pensiei pentru invaliditate, contractul individual de munca va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie de catre casa dee Pensii nu la comunicarea deciziei medicale.


Daca are decizie de incadrare in gradul I de invaliditate atunci nu mai are ce post sa-i acorde ... gradsul I inseamna pierderea totala a capacitatii de munca ... prin urmare, se poate aplica si art.61 lit.c C.mun.
am o decizie medicala eliberata de casa de pensii cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca. Decizia este din data de 21.05.2015, dar salariatul are concediul medical pana la data de 31.05.2015. Din cate am citit aici pe forum, cim inceteaza in baza art. 61 lit c, dar as vrea sa stiu daca cu data de 21.05.2015 cand a fost eliberata decizia sau cu data de 01.06.2015 cand i se termina medicalul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 15. - În cazul în care medicul expert al asigurãrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se face pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul, fãrã a se depãşi durata maximã de acordare a concediului, prevãzutã de art. 14 alin. (4). (n.m. cele 183 de zile)


3. Asadart dvs. ii incetati contractul individual de munca (CIM) cu 01.06.2015, cand se termina concediul medical.
sara mihu a scris:

.... Din cate am citit aici pe forum, cim inceteaza in baza art. 61 lit c, dar as vrea sa stiu daca cu data de 21.05.2015 cand a fost eliberata decizia sau cu data de 01.06.2015 cand i se termina medicalul?


C.i.m. inceteaza in baza art.56 alin.1 lit.c C.mun. la data de 21.05.2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)