avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cetatean strain chemat in judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cetatean strain chemat in judecata

Sunt cetatean francez prin a 2-a casatorie ( primul sot a fost roman, acum decedat). Nu am o situatie materiala buna.

Am fost chemata in judecata in Romania de rudele sotului decedat pentru un teren de 5000 mp in comuna Cornetu- Ilfov, despre care nu am stiut atunci cand am facut succesiunea dupa sotul roman decedat( mi-a fost ascunsa existenta acestui teren de catre sotul decedat si familia lui).

Am un fiu de 28 ani, fiul natural al sotului roman decedat, azi cetatean francez( este in Franta din 1994)

Reclamantii mi-au trimis o copie legalizata a titlului de proprietate in care ei sustin ca sotul meu decedat a fost trecut in mod abuziv doar el pe acest titlu ( terenul fiind al tatalui acestuia, existand ca mostenitori o mama vitrega a sotului meu si o sora a sotului meu)

Nu inteleg despre ce iesire din indiviziune este vorba daca pe titlul de proprietate este doar sotul meu decedat

Eu nu doresc nimic din ceea ce NU mi se cuvine mie si fiului meu, dar nu stiu ce am de facut.

Imi este foarte greu de aici din Franta, in situatia in care nu dispun de suficienti bani ca sa-mi permit deplasari in Romania frecvent, sa limpezesc aceasta chestiune.

Am primit citatia de chemare in judecata pentru 3 septembrie 2008.

Va rog un sfat.

1.Ce trebuie sa fac daca totusi as reusi sa vin in Romania pentru 3 sept.?

2. Imi trebuie cumva o procura si din partea fiului meu? Ce sa contina aceasta procura? Precizez ca pentru acest teren nu am facut succesiune ( nestiind de el). De fapt nu am mostenit absolut nimic dupa sotul decedat, succesiunea fiind o formalitate necesara in momentul in care a fost facuta.

3. Ce s-ar intampla daca nu ma prezint pe 3 septembrie?

4. Se poate modifica titlul de proprietate astfel incat sa apara pe el sotul meu, mama lui vitrega si sora? De fapt asa ar fi corect, dar eu nu am nici o vina ca titlul s-a facut numai pe numele sotului meu ( cred ca a fost o intelegere intre ei la momentul respectiv, dar nu s-au asteptat ca sotul meu sa moara- a murit la 38 de ani, brusc, infarct, fara a fi avut vreodata probleme de sanatate)

Va multumesc mult daca ma sfatuiti
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 13:20, 9 August 2008
va trebui sa aveti o procura judiciara din partea fiului... prin care sa-l reprezentati, sa-i angajati avocat... in dosarul nr.... al jud/tribunal. ......

este bine sa va prezentati la acest proces, fie dvs. personal, dar cel mai usor, prin avocat.


av. vasilescu
Nu este exclusl ca rudele ramase in tara sa fi incercat sa foloseasca acesl titlu pentru pamint, insa nu a fost posibila nici o tranzactie in lipsa dvs. E f. bine!
Sfatul meu e sa veniti in tara inainte de termenul de judecata, cel putin cu 10 zile inainte, sa gasiti un avocat , si impreuna cu acesta, sa studiati dosarul. Probabil rudele din tara solicita iesirea din indiviziune a averii dupa tatal sau/si mama sotului dvs. ( fostii socri) si au inclus si acest titlu eliberat doar pe numele fostului sot. Aici trebuie vazut daca se poate exclude acest pamint din masa succesorala, precizand ca acesta va apartine doar dvs. si fiului, in calitate de mostenitori a fostului sot, sau, in cel mai rau caz, tot va ramine 1/3 din el.
E bine sa va interesati si asupra valorii pamintului si poate veti avea o surprisa: sa aflati ca nu sunteti chiar atat de saraca!!
Domnule avocat
Va multumesc pentru sfatul dumneavoastra, orice ajutor îmi este deosebit de pretios;
ïnainte ca sa ajung în Romania, as vrea sa ma ajutati sa înteleg ceva din textul românesc al citatiei care mi-a fost trimisa pentru ca mi se pare ceva în neregula
mi se scrie, citez mot à mot "în baza art. 114 1 ailn. 4 C. Proc. Civ., pîrîtul are obligatia de a-si alege un domiciliu în Romania unde urmeaza sa se transmita toate comunicarile privind stadiul procesului si de a depune la dosar întîmpinare cel mai tîrziu cu cinci zile înaintea termenului de judecata stabilit" închei citatul
ori, în traducerea în franceza se vorbeste de dreptul de a alege, ceea ce mi se pare logic, obligatia prin definitie este o impunere fara de de ales; asta mi se pare mie, as avea nevoie ca sa ma lamuriti domnia voastra ''cher maître'' ca sa folosesc termenul francez de a se adresa unui avocat
Va multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra
Eugenia Lenoble
In procesele care se desfasoara in Romania , in care sant parti cetateni straini , codul de procedura civila prevede obligatia ca pentru o mai buna administrare a justitiei si pentru comunicarea in timp util a actelor procedurale cetateanul strain care este citat intr-un proces care se judeca in Romania este obligat sa-si aleaga un domiciliu in Romania unde sa i se comunice actele de procedura in legatura cu procesul. Legislatia procedurala romana nu este inca pe deplin armonizata cu cea europeana si de aceea aveti "obligatia de a alege" =D>. In ceea ce priveste succesiunea def dvs sot roman atat timp cat acesta are un copil chiar si adoptat , si o sotie supravietuitoare acestia sant mostenitorii sai si nicidecum alte rude . Indiferent daca ati cunoscut sau nu exixtenta acestei proprietati in Romania , atat timp cat doar sotul dvs a solicitat reconstituirea in termenele legale este indreptatit la aceasta in temeiul legilor fondului funciar romanesti ba nai mult decat atat a si dobandind un titlu de proprietate succesiunea sa comporta fiului sau si sotiei supravietuitoare . In situatia in care acestia sant cetateni straini dar europeni solutia succesiunii va este favorabila. Totusi este necesar sa va adresati unui avocat deoarece acesta cauza este mai complexa decat pare la prima vedere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare teren,fara titlu de proprietate braselton braselton Soacra mea a detinut un teren extravilan pentru care nu a primuit titlu de proprietate doar o adeverinta de la Primarie prin care se atesta ca detine acel ... (vezi toată discuția)
Succesiune ady492 ady492 mama mea a decedat si a ramas in viata tatal meu care este trecut pe titlul de proprietate 5ha teren arabil.acest pamint nu intra la succesiune dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Mostenitor nementionat pe titlul de proprietate. succesiune. intabulare. MariusEmilian MariusEmilian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face ... (vezi toată discuția)