avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana vanzare teren

buna ziua , am o intrebare pentru dvs in calitate de specialisti : acum 8 ani s-a vandut un teren arabil cu chitanta de mana cu martori , de catre singurul mostenitor , inmanandu-i cumparatorului(primarul localitatii) titlul de proprietate si atat .Specificandu-se ca se vor incheia acte oficiale cand se va emite certificatul de mostenitor . Specific ca certificatul exista dar vanzatorul fiind in varsta nu avea habar de acel act .In prezent terenul este tot pe numele vanzatorului ,dar este in posesia cumparatorului ,la impozit au contribuit ambii vanzatorul 2 ani si cumparatorul 6 ani . Se mai poate reveni asupra asa zisei vanzari? astept sfaturi .
Cel mai recent răspuns: luisa_toma , utilizator 19:29, 9 Iulie 2011
nu il pot obliga chiar daca pe respectivul titlu de propr se afla si alta proprietate in intravilan?iar specificatia din adeverinta precum ca este vandut cu chitanta nu este un abuz? sa ma las pagubasa?
Nu va lasati pagubasa, angajati-va un avocat care se va uita pe acte, va studia situatia si va va oferi solutiile valabile.
un avocat mi- zice cred eu sa il actionez in justitie sa cer nulitatea chitantei:deoarece pe chitanta nu este specificat anul vanzarii,legea 18/1991 .247/2005 spun ca vanzarea de terenuri sa se realizeze in forma autentica . sa incep actiunea ? credeti ca am sanse?si in plus nu s-a realizat uzucapinea de 10 ani ,dar acum poate trece el anul sa fie 10 ani pe hartiuta?
In 2006 am avut o problema similara. Parintii mei au cumparat o casuta cu teren 250 + 750 mp. Pe vremea lui Ceausescu aveai dreptul la 250 mp teren iar restul era al statului si plateam impozit. Ai mei au facut act de mana cu tatal vanzatorului , un contract de vanzare -cumparare cu mai multi martori. (vanzatorul casei era minor, si s-a ocupat tatal de acte)
Tatal meu a platit 25.000 lei vechi in iulie 1979 la semnarea contractului si pe 31 decembrie inca 5000 de lei vechi tatalui. Anii au trecut noi am platit impozit pe teren, pe casa. Ai mei nu au avut bani sa faca acte la notar. Dupa 27 de ani de la cumpararea casei eu cu sora mea am hotarat sa ajutam parintii si sa facem actele la notar sa nu ne trezim cu surprize. Cand ne-am intalnit cu vanzatorul (major deja, iar tatal ei decedat ) "surprizele" au curs. A zis ca tatal meu nu a platit cei 5000 de lei vechi, ca ea nu-si aminteste , si vrea recalcularea banilor si sa-i platim diferenta. ( noi am avut chitanta ca s-a platit , si martori care au semnat ca s-a platit suma de 5000 lei vechi.) Din pacate un martor a murit, iar de celalalt am dat greu. Pana la urma vanzatoarea casei a acceptat ca cei 5000 lei au fost achitati.
Dar fiindca acum 30 de ani numai 250 mp de teren aveai voie sa ai, atat figura pe contractul de vanzare cumparare scris de mana. Vanzatorii ne-au dat si cei 750 mp in uz, pe vorbe, iar 27 de ani noi plateam impozit pe acel teren.
Fiindca vanzatorul nu a avut succes cu cei 5000 de lei, ne-a cerut sa platim cei 750 mp acum ( in 2006). Martorii care au semnat acum 30 de ani acel contract scris de mana au zis ca intelegerea a fost ca si cei 750 mp este al nostru, numai ca nu s-a putut face act pe ei. Vanzatoarea a zis ca pe ea n-o intereseaza, trebuie sa platim daca nu, nu semneaza nici pt cei 250 mp. Vreau sa va mai zic, cand am inceput demersurile la notar atunci s-a dus vanzatoarea la primarie si si-a trecut pe numele ei acei 750 mp de teren, pe care parintii mei plateau impozit timp de 27 de ani.
O prietena avocata ne-a zis, ca s-o dam in judecata pentru acest caz, castigul era de 50 %. Pana la urma am zis prea mult timp pierdut si bani, am dat banii ce ne-a cerut vanzatoarea. Totusi eu sunt nelinistita pentru asta. Si as fi curioasa daca aveam sanse sa castigam procesul, daca o dadeam in judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
luisa_toma, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare johnny82drs johnny82drs o intrebare din nou nu stiu cum sa explik mai exact dar incerc tot posibilul . tatal meu a cumparat o casa in anul 1987 cu chitanta de mana vanzatorul avea in ... (vezi toată discuția)
Teren neintabulat-dilema van_allen78 van_allen78 buna ziua! legat de un teren intravilan, am o intrebare: mama a detinut un lot de teren mostenit de la tatal ei( e singura fiica a lui).acolo a facut casa in ... (vezi toată discuția)