avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul poate fi martor la proces ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul poate fi martor la proces ?

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Copilul mai mare de 9 ani poate depune marturie in cadrul unui proces de divort cu minor de 2 ani si jumatate? Mentionez ca baiatul de 9 ani este din alta casatorie si a participat la evenimente urate dintre mine si actualul sot de care vreau sa divortez (dat afara din casa amandoi,luat si ascuns biberoanele ca sa nu dau mancare la ala mic si ca-s cumparate din banii lui,si alte mizerii...)Va multumesc din suflet ! O zi linistita !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:39, 10 Iulie 2011
daca nu va intelegeti.. calea de mijloc e divortul. la dvs nici nu e mare diferenta intre a va vedea la sfarsit de saptamana si a nu va vedea deloc, o sa obisnuiti repede fara el.
incercati sa-l convingeti sa divortati prin acord, daca nu, depuneti cererea de divort dvs la judecatorie si scapati de individ. cereti incredintarea copilului si pensie de intretinere.
Rudele pana la gradul al treilea pot fi audiate in procesele de divort, in calitate de martori, cu exceptia descendentilor.
Chiar daca exista minori, casatoria poate fi desfacuta prin acordul celor impricinati.

Copilul de noua ani poate fi ascultat in camera de consiliu, de catre judecator.(ascultarea acestuia este obligatorie odata cu implinirea varstei de 10 ani )

Succes.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Doamna Stoica, copilul de 9 ani e numai al doamnei dintr-o casatorie anterioara, nu se va discuta incredintarea lui, nu ar avea de ce sa fie ascultat in camera de consiliu.
Se va hotari doar in privinta incredintarii celui mic, copil "comun" al sotilor.
Da exista acea cale de exceptie prin care se poate asculta copilul in varsta de 10 ani insa ideal ar fi, acea ascultare sa nu ia forma unei martirii sau interogatoriu ci doar a unei discutii lejere pentru a se lamuri instanta referitor la anumite aspecte ce nu pot fi dovedite in totalitate.Practica judiciara spune ca in urma unui divort cei care vor suferi pe viitor vor fi intotdeauna copii-banii se fac,viata sotilor poate lua alt curs dar sufletul si mintea unui copil nu pot fi reconstituite si nici readuse la starea lor initiala.
Copilul in varsta de 9 ani provenit dintr-o alta casatorie nu poate depune marturie in calitate de martor in cazul divortului sotilor, in art.190 c.proc.civ.prevazandu-se in mod clar interdictia de a depune in calitate de martori a descendentilor, fie ca sunt din afara casatoriei, fie ca sunt rezultati din casatorie.
In privinta ascultarii minorului in varsta de minim 10 ani, aceasta vizeaza doar ascultarea acestuia in cazul in care copilul este unul din casatoria partilor a carei desfacere se solicita si nu a unui copil dintr-o alta casatorie asa cum este in cazul de fata, pe de o parte, iar pe de alta parte ascultarea minorului vizeaza doar aspecte ce tin de optiunea sa privind incredintarea si nu aspecte ce vizeaza motivele de desfacere a casatoriei sotilor, copilul neavand calitate de martor conform art.190 c.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este valabil un divort daca...... dumitra22 dumitra22 Am avut o singura citatie la divort, nu am fost prezent. Sentinta a fost desfacerea casatoriei singurul martor find mama acestuia, stiam ca la divort nu au ... (vezi toată discuția)
Audiere ca martor in proces de divort a unui minor chalex chalex Buna ziua, am termen in cadrul procesului de divort pe 09.09.2010, iar fiica mea care doresc sa fie audiata implineste 10 ani pe data de 10.09.2010. Poate fi ... (vezi toată discuția)
Martor legal? ELY63 ELY63 Va rog sa imi spuneti daca este normal ca sora paratei sa fie martor intr-un proces de program vizitare minor?Eu stiam ca numai la divort pot fi martori din ... (vezi toată discuția)