avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru pastrat de banca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru pastrat de banca

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament cu credit ipotecar de la banca. Cand s-a facut incheierea de intabulare pe numele meu, banca a refuzat sa-mi dea originalul meu si l-a pastrat. Am primit doar o copie. Ce pot face?

Multumesc,
Mihaela
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:42, 23 Septembrie 2009
Nu va afecteaza cu nimic acest lucru. Titlul de proprietate, in cazul dvs., este contractul de vanzare-cumparare, din care trebuie sa aveti un exemplar in original. Contractul impreuna cu un extras de informare recent vor demonstra oricand ca dvs. sunteti proprietara imobilului.
Cat priveste incheierea de intabulare, puteti cere o copie certificata dupa ea direct de la OCPI, daca nu va multumiti cu copia de la banca. In orice caz, nu va este esential necesara, asa cum este cazul contractului.
Corect ar fi fost ca la OCPI sa se emita si comunice mai multe exemplare din incheiere, cate unul pentru fiecare parte - dvs., banca (creditor ipotecar) si vanzatorul.
Inteleg ca lipsa acestui document nu imi afecteaza dreptul de proprietate dar sunt locuri (ghisee) unde se cer actele in original alaturi de copii (pentru constatarea autenticitatii copiei). In plus, creditul e facut pe termen lung si ma tem ca originalul meu ar putea fi pierdut de catre banca. Care sunt drepturile mele?

Multumesc,
Mihaela
Acea incheiere nu este esentiala in nici un astfel de "loc"-ghiseu. Dreptul dvs. in acest aspect era sa primiti un exemplar din incheierea de intabulare - dar nu exemplarul bancii, care avea si ea dreptul la un exemplar original, deoarece este parte - in acea incheiere s-a dispus si intabularea dreptului sau de ipoteca.
Cereti o copie sau un duplicat de la OCPI, nu are sens sa insistati la banca sa va cedeze exemplarul lor.
Cum pot afla in cate exemplare a fost facuta incheierea de intabulare si cine este vinovat daca eu nu am primit/mie nu mi-a fost scos un exemplar?

Multumesc,
Mihaela
Parerea mea este ca va cramponati de un lucru care nu foloseste la nimic si nu este util... INcheierea de intabulare serveste numai la identificarea datei si numarului incheierii prin care omul a dobandit un drept (sau l-a pierdut) cu privire la o proprietate, dar nu e niciodata nevoie de vreun original...
Adresati-va notarului public in acest sens, nu vad pentru ce anume va e necesara.
Adunam zeci de hartii in viata, asta chiar nu face decat sa va incarce arhiva personala.

Oricund in viitor puteti obtine o copie certificata a incheierii, iar certificatul de sarcini si extrasul pentru autentificare fac dovada ca actualmente nu s-a modificat nimic in dreptul dv. de proprietate...
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Intabulare si cadastru - copii legalizate si utilizarea lor... ContSters227521 ContSters227521 Buna ziua, Am contractul de proprietate dar nu am intabularea si cadastrul (le-am pierdut)... #-o si nu stiu unde si cui sa ma adresez pentru a le obtine... ... (vezi toată discuția)
Intabulare in original la banca? bogdanucom bogdanucom In urma contractului de vanzare -cumparare cu ipoteca de la banca, intabularea in original ramane la banca? (vezi toată discuția)
Intabulare tardiva contract vanzare-cumparare cu ipoteca uri uri In 2003 am incheiat un contract de vanzare - cumparare cu plata facut prin credit. Imobilul a fost ipotecat. Din legea cadastrului am vazut ca aceste contracte ... (vezi toată discuția)