avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Despre controversata problema a renuntarii la mandatul ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Despre controversata problema a renuntarii la mandatul de administrator

Buna ziua
Desi pe forum exista o multime de topicuri deschise pe acest subiect, fara ca parerile exprimate sa fie unanime in privinta modului in care inceteaza mandatul administratorului renuntator, pun si eu o intrebare in speranta lamuririi definitive a problemei:
Am fost numit administrator la un SRL cu asociat unic o SA prin actul constitutiv, fara incheierea vreunui contract de mandat. Mandatul este gratuit si pe perioada nedeterminata, nefiind prevazute in actul constitutiv modurile de incetare a acestuia (aspecte reglementate oricum prin lege). Am renuntat la mandat in urma cu 3 luni, prin notificare scrisa si inregistrata la societate, cu preaviz de 30 de zile si am convocat AGA, care s-a si tinut cu 3 zile inainte de expirarea preavizului. La AGA asociatul unic a fost reprezentat de membrii CA ai SA, imputerniciti in acest sens prin hotararea AGA a SA. S-a luat act de renuntarea mea, s-a dat descarcarea de gestiune, dar nu s-a numit un alt administrator. In aceasta situatie, onorabilii au refuzat semnarea procesului verbal al sedintei, motivand ca in cateva zile (in interiorul termenului legal pt. depunerea la ORC a hotararii de modificare a actului constitutiv) vor gasi un administrator si acesta va fi specificat in procesul verbal, ca totul sa fie OK. Fireste ca nu au cautat un alt administrator si nu intentioneaza sa faca demersurile legale pentru numirea unui nou administrator.
Dupa expirarea preavizului am depus o notificare la ORC privind renuntarea la mandat si am alaturat copia notificarii inregistrate la firma. In mod aproape natural as spune, persoana de la ORC mi-a inregistrat notificarea si mi-a spus ca totul e ok, pentru ca dupa 3 saptamani sa primesc acasa o adresa de la ORC prin care mi se comunica faptul ca trebuie sa completez un formular special si sa platesc o taxa pentru ca notificarea mea sa fie trecuta in registru la rubrica "alte mentiuni". Am completat formularul, am platit taxa si am primit rezolutia.
Intre timp, societatea nu are nici o intentie de a-si cauta administrator, mai mult, am fost anuntat ca asociatul unic urmeaza sa ma cheme pentru a semna niste ordine de plata privind obligatiile societatii catre fondurile speciale si buget, ceea ce nu am de gand sa fac, odata pentru ca nu sunt deloc sigur de legalitatea activitatilor desfasurate, in al doilea rand pentru ca le-ar putea veni ideea sa considere ca prin semnarea actelor am retractat tacit actul de renuntare initial.
Acum, in Registrul Comertului eu continui sa figurez ca si administrator, intrucat societatea nu a depus vreo modificare a actului constitutiv in acest sens, si nici nu intentioneaza sa o faca.
Intrebarea este daca renuntarea mea la mandat produce efecte depline intre parti de la data expirarii preavizului (chiar daca nu exista modificarea actului constitutiv in RC)? Daca da, societatea functioneaza fara administrator si este pasibila de dizolvare. In acest caz, renuntarea nu este opozabila tertilor, insa, in cazul in care societatea nu-si indeplineste orice obligatii legale si contractuale, ea nu va mai putea sa se indrepte cu regres impotriva mea pentru prejudiciile suferite (amenzi, etc), intrucat indeplinirea acestora nu mai constituie obligatia mea.
Pe de alta parte, daca mandatul inceteaza numai la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prin RC a numirii noului administrator indiferent de data renuntarii administratorului anterior (ceea ce mi se pare ca ar fi absurd, si sper sa nu fie asa), ar insemna ca orice ilegalitati comise in ultimele 2 luni mi-ar putea fi imputabile, ceea ce e de rau.
In fine, daca societatea nu isi numeste un nou administrator si continua sa functioneze in starea actuala, singura cale de a-i obliga la aceasta pare a fi obtinerea unei hotarari judecatoresti pe obligatia de a face. Care ar fi insa modul de a dovedi prejudiciul pe care mi-l produce mie faptul ca figurez in RC ca si administrator, atata timp cat nu pot proba existenta unor fapte ilicite care mi-ar putea fi imputate ?
Multumesc pentru rabdare si pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 21:52, 15 Mai 2012
D-voastra trebuie sa dovediti ce prejudiciu vi s-a creat. Daca nu ati suferit nici o paguba, nu puteti solicita nimic. Adica trebuie sa prezentati concret pagubele: telefoane, drumuri la autoritati daca ati fost invitat pentru informatii, chitante pentru alte cheltuieli. De fapt si ce ati platit la ORC puteti sa solicitati sa va fie restituit.
Consider ca raspunderea dumneavoastra in aceasta perioada este inexistenta. Pe de o parte faceti dovada ca v-ati dat demisia, precum si faptul ca ati notificat la Reg. Com. acest lucru, pe de alta parte, pentru a fi responsabil ar trebui sa va asumati lucrurile care vi se imputa. Atata timp cat nu semnati nimic consider ca nu puteti fi facut raspunzator de ce se intampla in firma dupa expirarea perioadei de preaviz.
De altfel, cred ca in CC apare la alte mentiuni faptul ca dumneavoastra v-ati dat demisia in acest fel aceasta fiind opozabila si fata de terti.
Oricum, cred ca ar trebui sa introduceti o actiune in obligatia de a face pt a obliga soc. sa va revoce din actul constitutiv.
Va faceti griji degeaba.

Fata de societatea comerciala, demisia este opozabila din momentul comunicarii.
Fata de Fisc, stat in general si terti, renuntarea la mandat este opozabila din momentul inregistrarii la ORC.

Daca ati primit si descarcare de gestiune, sunteti in regula.

Numai ca am inteles ca nu ati fost inca descarcat de gestiune. Nu aveti nicio dovada.

Deci puteti fi tras la raspundere doar pentru perioada de pana la demisie, deoarece nu ati fost descarcat de gestiune.
Daca sunteti in culpa, bineinteles.

Trebuia sa va preocupati mai mult de descarcarea de gestiune decat de faptul ca nu au numit ei un alt administrator.
Aia nu e treaba dvs.
Alberto Kurtyan
Si iata ca dupa aproape un an de la deschiderea acestui topic, descopar ca "onorabilii" nu si-au numit un alt administrator, si continua sa depuna declaratii lunare (si cine mai stie ce alte acte) cu numele meu pe ele. Ati putea sa ma sfatuiti ce as putea sa fac pentru a-i impiedica sa continue sa se foloseasca de numele meu in actele lor ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
triton10, utilizator
Asta este grav.
Plangere penala pentru fals si uz de fals.

Nu amanati. Timpul curge in defavoarea dvs.

Daca stiti ca actele sunt semnate cu numele dvs si nu faceti nimic, se poate argumenta ca ati acceptat mandatul tacit.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator Booksy Booksy Sotul meu este angajat la o firma cu contract de munca in functia de director general si apare si in actul constitutiv ca administrator. El vrea sa plece din ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator snake65 snake65 Sunt administratorul unic al unui srl si sunt numit prin hotarare AGA fiind incadrat cu CIM. Peste cateva zile imi expira termenul de preaviz, iar asociatii ... (vezi toată discuția)
Renuntare la functia de administrator soc comerciala matar matar in situatia in care un administrator renunta la functia sa intr-o societate comerciala trebuie sa anunte si administratia finantelor de acest fapt? multumesc ... (vezi toată discuția)