avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj sau nu?

Un salariat care se angajeaza in perioada somajului beneficiaza in continuare de 30% din valoarea somajului pina la terminarea perioadei de somaj legala.Dar daca dupa doar 4 luni firma este falimentara iar salariatul isi pierde locul de munca,acesta isi poate continua somajul?Stiu ca,legal,somajul se acorda dupa 12 luni lucrate.:sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:03, 9 Iulie 2011
Buna ziua !
In conditiile spetei nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj .
Mai aveti o sansa data de Legea 76/2002:
Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art. 72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art. 72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.
sensei a scris:

Un salariat care se angajeaza in perioada somajului beneficiaza in continuare de 30% din valoarea somajului pina la terminarea perioadei de somaj legala.Dar daca dupa doar 4 luni firma este falimentara iar salariatul isi pierde locul de munca,acesta isi poate continua somajul?Stiu ca,legal,somajul se acorda dupa 12 luni lucrate.:sorry:


Depinde de durata c.i.m. ... daca ati incheiat c.i.m. pe durata determinata, atunci plata indemnziatie este suspendata urmand a se relua plata la data incetarii motivului pentru care s-a dispus suspendarea.

Daca s-a incheiat c.i.m. pe durata nedeterminata , atunci plata indemnizatiei de somaj inceteaza. In aceasta situatie, salariatul va beneficia de indemnizatie de somaj numai daca va indeplini conditiile prevazute de lege pentru acordarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe ce perioada se acorda 30% din indemnizatia de somaj? petro250 petro250 Sunt somera in plata de la data de 08.07.2011 si pana la data de 08.07.2012. Intrebarea mea este urmatoarea : Daca la data de 01.05.2012 sunt angajata pe ... (vezi toată discuția)
Despre somaj flore_inger flore_inger Buna .Spuneti-mi va rog in cazul in care sunt in somaj si ma angajez si angajatorul imi face contract determinat pe 3 luni apoi pe 6 luni si tot asa, ce se ... (vezi toată discuția)
30 % somaj angela siecobean angela siecobean am fost in somaj 2 luni pe urma mi-am gasit un loc de munca cu contract pe durata nedeterminata , iar acum beneficiez de cei 30% din somaj , daca am lucrat 5 ... (vezi toată discuția)