avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere persoane surde
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere persoane surde

Buna seara,

Persoanele cu handicap auditiv (surzi, sudo-muti) au dreptul să obtina permis de conducere?
Personal nu sunt de acord:) Pentru ca situatia lor este exact ca a persoanelor care merg cu muzica la maxim, nu aud nici mai mult, nici mai putin decat aceste persoane. Nefiind ilegal sa mergi cu muzica in masina, nu poate fi ilegal nici a nu auzi cand sofezi. Singura problema este de a comunica cu Politia / alti soferi, dar exista mijloace nenumarate (scris, non-verbal samd). Care sa fie problema de adaptare?


Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2011
eumarian, utilizator
sustin opinia lui @eumarian. Pentru ce trebuie sa auzi in trafic, cum te claxoneaza cel din spate? Iar comunicarea cu politia se realizeaza destul de usor, persoanele surde, hipoacuzice, etc. citesc pe buze si daca nu se pot exprima verbal (in cele mai multe cazuri poate sa vorbeasca, urmeaza cursuri de logopedie in scoala) se descurca cu scrisul sau limbajul non-verbal
O persoana "surda" conduce intr-o zi de vara cu un soare foarte puternic ,iar din spate vin ambulanta si politia cu cu mijloacele de avertizare sonora si luminoasa pornite.
Persoana cu dizabilitati ,din cauza soarelui nu are cum sa observe girofarul , de auzit , nu poate auzi sirena.
Cum procedeaza si care pot fi consecintele pentru trafic ?

Fara a avea ceva cu persoanele cu dizabilitati si fara a avea intentia de a le discrimina , atata timp cat problema auzului nu poate fi"compensata" cu un aparat auditiv , persoanele insele si siguranta traficului sunt amenintate serios
Buna ziua eu sunt o persoana cu handicap de auz ma intrebam daca pot sa obtine permis de conducere? port aparat auditiv in orice caz nu pot intelege vreodata cuvinte dar se aude ceva sunt receptiv la zgomote,muzica ,sirena specific politiei a salvari si pompierii mult mai bine .Comunicarea cu aparatul meu auditiv este ineficient pt. ca se aud numai galagie si asa atunci cand persoana respectiva vorbeste .
La scoala de soferi m-am dus pt. a mi obtine permis de moped si am obtinut dar regretul meu e ca nu reusesc sa inteleg ce vorbea profesorul m-a gandit sa ma apuc sa invat din carti despre regulametul de circulatie cu participanti la trafic si dobindirea cunostintei in timp real pe traseu.As vrea sa aud de la voi o incurajare pt. mine in acest sens .
legea mi se par cam nedreapta:thumbdown:e discriminare ! asta e parerea mea.
Surzi pot documenta in acest caz separat (scoala de soferi pt. surzi ) ceea ce nu exista asa ceva in ro deoarece se cunoaste in alta limba numai prin semne:rolleyes:
Ce repede vad pe uni de aici isi manifesta dezinteresat de soarta lor.E ca si cum va aflati intr-o tara straina in care se vorbeste in alta limba neinteleasa daca vreti sa stiti ce o sa faceti atunci ,asta .:surrender: nu ?Eu personal imi doresc scoala de soferi dar medicul ORL nu poate face ceva pt. mine in fisa medicala ,atunci la cine sa apelez ajutorul ?

Alte discuții în legătură

Raspuns referitor la retinerea permiselor si obligarea refacerii analizelor persoanelor cu handicap mediu - atacarea acestuia in contencios administrativ ovidiu7676 ovidiu7676 mai explicit in urma unei petiti am primit raspuns referitor la retinerea permiselor si OBLIGAREA refaceri analizelor a persoanelor cu handicap la gramada ... (vezi toată discuția)
Pot da de permis? TheRoW TheRoW Buna ziua, as dori si eu sa va intreb daca pot da de permisul de conducere. Subliniez ca am probleme cu auzul dar am aparate auditive si aud foarte bine cand ... (vezi toată discuția)
Permis auto cat b-hipocuzie moderata bilaterala interorient interorient I-mi voi reinoi permisul si am efectuat vizita medicala , la ORL este specificat apt Cod 02 (dar nu specifica daca este pe o ureche sau pe amandoua ) Am ... (vezi toată discuția)