avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul angajatului de a semna act aditional la CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul angajatului de a semna act aditional la CIM

Ce se intampla daca angajatul refuza sa semneze noul act aditional la CIM?
Poate asta sa constituie motiv de incetare a CIM (adica sa te dea afara pt ca ai refuzat sa semnezi noul act aditional)?

Speta: exista CIM si la un moment dat vine angajatorul cu un nou act aditional (pt fiecare angajat) care contine conditii inacceptabile pt angajat, de genul:
- orice delegatie in interesul angajatorului (participare la workshops, trip-inspections sau prezentari - e vorba de o firma de turism) se considera beneficiu acordat angajatului iar in caz de incetare a raporturilor de munca din initiativa angajatului acesta trebuie sa restituie angajatorului toate sumele cheltuite de angajator cu aceste ocazii
- sunt prevazute penalitati de 15.000 EUR pt orice greseala a angajatului fara a exista niste criterii stabilite (asta in conditiile in care salariul e de 250 EUR)
- daca angajatul vrea sa inceteze CIM e obligat sa plateasca angajatorului 1000 de EUR
- o multime de alte clauze absurde
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 17:14, 10 Iulie 2011
La primul punct nu v-ati exprimat bine cu "orice delegatie in interesul angajatorului". E de fapt o clauza de formare profesionala prin care angajatorul trimite salariatul la anumite cursuri(sau alta denumire pe care ati folosit-o dumneavostra) pe cheltuiala angajatorului si e normal ca salariatul, daca doreste sa renunte la contractul de munca din vointa lui(demisie) sa fie obligat sa plateasca costurile acestor cursuri. Deci asta e o facilitatea care e facuta salariatului caci altfel trebuia el singur sa-si suporte costurile pentru aceasta formare profesionala. Deci nu e in interesul angajatorului.
La punctul al doilea, si mai ales dupa noile reglementari ale codului muncii, trebuie sa fie trecute in fisa postului critetii de performanta si procedura de evaluare trecuta in regulamentul intern al firmei. De asemenea pentru greseli si abateri se pot da anumite pedepse care pot merge de la mustrare, penalizare financiara pana la desfacerea contractului individual de munca.
Daca nu semnati actul aditional se poate ajunge la desfacerea contractului de munca.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
george-neagu, moderator
Eu cred ca s-a exprimat foarte bine, acele delegatii nu se pot incadra in formare profesionala, in urma unor workshopuri / prezentari nu se obtine nicio calificare noua, diploma, etc; daca ar fi sa gandim asa si instruirea PSI si Cursul de medicina muncii intra tot la formare profesionala.
Toate clauzele mentionate sunt nule de drept.
Orice clauza care contravine Codului muncii este nula, clauzele de mai sus contravin chiar notiunii de drept, este vadita reaua credinta a angajatorului.
Nu exista motiv de concediere faptul ca nu doriti sa semnati acel act aditional la c.i.m. ... asa cum s-a mai spus , acel act contine clauze lovite de nulitatea absoluta intrucat contravine legislatiei in materie .

Nesemnarea actului aditional poate influenta atitudinea angajatorului fata de dvs, acesta va va sicana in activitatea dvs si astfel incat sa fiti obligat sa va dati demisia.
Intr-adevar este evidenta tenta ilegala a clauzelor pe care angajatorul vrea sa vi le ''bage pe gat''.
Aveti doua variante: sa semnati sau sa nu semnati.
Semnand nu va poate si forta sa platiti acele despagubiri pentru ca instanta, in mod logic, nu ii va accepta o asemenea actiune.
Nesemnarea actului ar fi o atitudine normala, dar asa cum spune maestrul @freeelis il poate deranja pe ''stapanul de sclavi''.
In aceasta situatie ideal ar fi ca sa fiti uniti toti angajatii si sa luati atitudine , in sensul ca trebuie sa nu semneze nimeni.
Din pacate rar s-a vazut ca intr-o situatie, fie ea si de interes general, romanii sa fie uniti.
Nu incercati sa-i explicati angajatorului ca ceea ce face este ilegal , pentru el este destul de greu sa inteleaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani retinuti fara dovada mapo_mari mapo_mari am lucrat in cadrul unei firme si in acest timp am fost la un curs de pregatire , dar pentru care nu am semnat actul aditional al cursului prin care ma angajam ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa dau banii inapoi? orlandobarbulescu orlandobarbulescu La firma unde lucrez, mi s-a spus ca ma vor promova in cateva functii cu atribuirea drepturilor salariale corespunzatoare cumului de functii. Am fost trimis ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)