avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobandire drept proprietate uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobandire drept proprietate uzucapiune

Buna ziua!

De 30 de ani folosim o gradina (gradina casei) ai caror proprietari nu suntem noi. Problema e in felul urmator: acum 30 de ani, proprietarul de atunci ne-a dat-o (in sensul ca ne-a facut-o cadou) fara vreun act. A spus ca din momentul acela o putem folosi fara probleme si ca nu ne-o va cere vreodata inapoi.
In anul 1996, prin legea 18, o ruda de-a mea si-a revendicat terenurile de la mama lui(si bunica mea) incluzand si aceasta portiune de pamant (nu stiu prin ce mijloace, nu intrebati, acest teren nu a avut vreodata vreo legatura cu mama lui...). Eu aveam un deces in familie, eram tanara, nu stiam despre ce este vorba. Aceasta ruda mi-a spus ca am de luat 1ha de la bunica mea, m-a dus la notar si m-a pus sa semnez. NU am citit ceea ce am semnat. Acum, gasind actul imi dau seama ca era un act de partaj voluntar prin care ruda m-a pus sa semnez ca primesc acel ha de la bunica iar restul terenurilor retrocedate ii ramaneau lui. Nu e nicio problema, nu imi trebuiau acele terenuri. problema e ca gradina pe care eu o folosesc este trecuta acolo ca retrocedata si ii ramane lui desi nu avea cum s-o retrocedeze.
Acest act afecteaza cumva dobandirea dreptului prin uzucapiune? Am martori ca folosesc aceasta gredina de 30 de ani, de cand ea apartinea adevaratului proprietar. Stiu ca eu prin acel act de partaj am renuntat la ea, dar ea nu avea ce cauta in acel act. Stiu si ca as putea rasturna acel act dar e nevoie de timp si bani. Cum ramane cu uzucapiunea? Ma pot folosi de acest lucru?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 16:25, 10 Iulie 2011
Din moment ce gradina i-a fost retrocedata rudei, aveti urmatoarea varianta: sa solicitati nulitatea absoluta partiala a TP-ului emis rudei pe motivul ca terenul respectiv i-a fost restituit unui neproprietar (art. III lit. a din legea 169/1997), iar ulterior obtinerii radierii gradinii din TP sa introduceti o actiune in constatarea uzucapiunii impotriva adevaratului proprietar (persoana care v-a dat-o acum 30 de ani).
Totusi...acum 30 de ani, cine a dobandit gradina? Dvs. sau bunica?
Eu. Adica tata. Bunica murise la momentul acela.
Bun. In aceste conditii, mergeti intai la primarie si verficati registrul agricol 1959-1963 si cererea de intrare in CAP a bunicii. Daca in aceste evidente acea gradina nu figureaza (si normal ar fi sa nu apara, din moment ce predarea ei catre tatal dvs. s-ar fi facut prin 1970), puteti urma procedura pe care am descris-o mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune gabrielaciorcila gabrielaciorcila in momentul deschiderii in instanta a unei actiuni de revendicare a unui imobil, conform uzucapiunii de 30 de ani, trebuie sa ai imobilul in posesie? (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune ! se poate ? cklaudius cklaudius In 1990 tatal meu a inceput demersurile pentru recuperarea terenurilor agricole aflate in posesia strabunicilor mei la data colectivizarii, in numele bunicului ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate nedelcu81 nedelcu81 buna ziua ,am si eu urmatoare problema trebuie sa facem succesiunea la o casa si un teren dar nu avem niciu act de prorietate pt ca bunici sotului meu au ... (vezi toată discuția)