avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul olograf poate completa un testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul olograf poate completa un testament autentic

Defunctul a intocmit un testament autentic la notar, pentru un bun,(teren agricol), ulterior a realizat ca a omis un bun (un loc de veci) si a intocmit un testament olograf in care a mentionat doar bunul omis. Nu are mostenitori rezervatari, doar doua surori. Notarul solicita la dezbaterea succesiunii prezenta sorei indepartata de la succesiune ( primul testament este in favoarei uneia dintre surori iar cel olograf in favoarea copiilor sorei lasata mostenitoare in primul testament ). Este corecta chemarea la dezbaterea succesiunii, pentru o eventuala renuntare, a sorei indepartata de la mostenire?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:15, 12 Iulie 2011
Cred ca este chemata pentru a confirma sau infirma scrisul din testamentul olograf, nicidecum pt a fi introdusa in certificatul de mostenitor ca renuntator!
Din punctul meu de vedere testamentul nou il anuleaza pe cel vechi.
defunctul a scris in cel olograf(era grav bolnav in spital) ca acel testament este un postscriptm la testamentul autentic pentru ca a uitat la vremea respectiva, a intocmirii in forma autentica a testamentului, de bunul omis si nu mai are timp sa contacteze un notar, doua zile mai tarziu a decedat. Sunt inscrisi doi martori, bolnavi din salon, cu datele personale si semnatura pe acel testament.
Mahetin a scris:

Din punctul meu de vedere testamentul nou il anuleaza pe cel vechi.


Asa? Fara nicio justificare? :O
- in primul rand revocarea e una iar anularea cu totul alta
- in al doilea rand testamentul posterior revoca pe cel anterior daca dispune cu privire la aceleasi bunuri dar in favoarea altei persoane, nu daca dispune cu privire la alt bun, care n-a fost cuprins in testament
- in al treilea rand raspunsurile care se publica aici trebuie sa fie motivate
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Succesiune pe baza testamentului olograf anamaria100 anamaria100 Am fost adoptata de mic copil cu drepturi depline,dar tatal natural mi-a lasat mostenire apartamentul sau printr-un testament olograf trimis prin posta. Sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament kalel103 kalel103 Buna ziua, Am o intrebare legata de dreptul de succesiune. Unul din parintii mei a murit si a lasat testament pe numele meu. Mostenirea (este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Succesiune ciudata. este testamentul valid??? ema.1 ema.1 Buna seara. Avem urmatoarea problema de rezolvat: tata a avut doua surori.Nici una dintre ele nu a avut descendenti. Una dintre ele a decedat in 2006 ,fiind ... (vezi toată discuția)