avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de inmormantare retinut din salariu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de inmormantare retinut din salariu?

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: la decesul tatalui am primit un ajutor de inmormantare din partea firmei unde lucrez. Acum insa cei de la firma vor sa-mi opreasca acel ajutor din salariu. este normal? Au dreptul sa faca asta? Exista o lege care sa ii justifice?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 12 Iulie 2011
In primul rand va spun sincere condoleante pentru pierderea suferita prin decesul tatalui.
Din pacate despre aceasta putem fi siguri ca nu o vom mai recupera niciodata, moartea fiind unul dintre cele mai mari certitudini de pe pamant.
In ceea ce priveste ajutorul pe care l-ati primit, trebuie vazut si in ce baza v-a fost acordat.
Daca a fost acordat ca un simplu ajutor de circumstanta, pe care dumneavoastra l-ati solicitat, atunci este normal sa vi-l retina.
In cazul cand acesta face parte dintr-un angajament de tip contract (cim, ccm, roi, etc.), atunci era dreptul dumneavoastra sa-l primiti fara obligatia restituirii lui.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Depinde de baza legala in care v-a acordat ajutorul:

Exista legea 263/2011 in baza careia angajatorul va poate acorda ajutorul de deces (ceva putin peste 2000 lei daca decedatul era asigurat) pe care il va retine din contributia datorata de angajator la bugetul de pensii. De mentionat ca ajutorul la care fac referire se acorda unui singur reprezentant al familiei. Daca alt membru al familiei a luat acest ajutor de la unitate la care lucreaza acesta sau de la casa de pensii atunci trebuie sa inapoiati suma.

Daca suma v-a fost acordata in baza unor clauze contractuale atunci nu trebuie sa o inapoiati.

Daca suma v-a fost acordata cu titlu de imprumut atunci o inapoiati.
Se pare ca este vorba despre ajutorul acordat in baza art.51 lit.d din fostul CCMN ... care nu se mai aplica de la 01.01.2011

Cel mai bine este sa-i intrebati in ce baza v-au acordat acea suma de bani ? ... Potrivit art.256 alin.1 C.mun., salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare bugetari toma daniela toma daniela Buna ziua, am o mare problema si totodata o nelamurire; in urma cu o saptamana am pierdut persoana draga mie , tatal meu care a decedat; era angajat al ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces elga50 elga50 De cateva zile mi-a decedat tatal. Eu sunt somera. Pentru tatal meu primesc ajutor de inmormantare de la casa de pensii. Intrebarea este daca [b]Agentia de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara alinciprian78 alinciprian78 in ianuarie tatal meu a decedat si am primit din partea administratiei ca ajutor de deces suma de 2000ron bani neimpozabili trecuti prin contabilitate,si am ... (vezi toată discuția)