avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere legala

buna,am un caz mai special : un angajat a lipsit de la serviciu opt zile nemotivat - este caz pentru desfacerea contractului de munca sau merge pe cercetare disciplinara prealabila conf. art.63 al.1 din CM cu urmarile ulterioare
practic omul a avut cerere de concediu neaprobata dar nu i s-a comunicat ca este neaprobata si a mers in concediu
Cel mai recent răspuns: MARIUS TESLEVICI , Avocat 16:59, 5 August 2008
Daca nu i s-a comunicat ca cererea de concediu fara plata nu i-a fost aprobata , nu cred ca merge desfacerea disciplinara a c.i.m.
Trebuia sa i se comunice salariatului respectiv ca cererea lui nu i-a fost aprobata.

Pentru cercetarea prealabila disciplinara vedeti art.267-268 din Codul Muncii si art.75 din CCMN.
1. Daca a facut cerere de concediu nu trebuia sa plece pana nu avea rezolutia favorabila pe cerere.
2. Acum, care este pozitia angajatorului, avand in vedere ca are si el partea lui de vina ca nu i-a comunicat neaprobarea cererii de concediu? Ii poate aproba retroactiv cererea de concediu sau ii poate desface disciplinar contractul individual de munca, cu indeplinirea procedurii de cercetare disciplinara prealabila.
3. Daca este un salariat bun, eu zic sa-l iertati, sa-i dati o sanctiune pe baza Regulamentului intern (pentru ca a plecat fara aprobare in concediu) si sa-l mentineti la serviciu.
4. Daca ii desfaceti disciplinar CIM, dureaza mult timp si nu stiu care va fi pozitia lui fata de angajator. S-ar putea sa va actioneze in instanta si sa aveti neplaceri.
lipsa unui raspuns cu privire la cererea de concediu a angajatului poate fi apreciata de catre instanta ca fiind o acceptare tacita in conditiile in care se va dovedi ca exista precedent in acest sens iar salariatul nu a mai avut alte abateri pe linie disciplinara;
sfatul meu ar fi sa ca de acesta data sa treceti peste eveniment fara repercusiuni asupra angajatului,purtati o discutie cu salariatul la intoarcerea din concediu iar pe viitor incercati sa eliminati orice fel de viciu de procedura cu privire la comunicare.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
MARIUS TESLEVICI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac? analici analici Buna ziua Un angajat nu sa prezentat la munca de la inceputul lunii ianuarie i-am trimis o notificare prin care il instintam ca in termen de 5 zile daca nu se ... (vezi toată discuția)
Fff urgent ... astept raspuns ... probleme si abateri disciplinare! mmirela_m mmirela_m buna ziua! sunt noua aici, precum si in functia pe care o ocup si deja incep sa am probleme cu subordonatii :D sunt sef serviciu , personal contractual, am ... (vezi toată discuția)