avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Posibil sau nu - anulare Contract cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Posibil sau nu - anulare Contract cesiune parti sociale

Buna seara,

As dori citeva raspunsuri, daca e posibil, la o situatie in care ma aflu in momentul de fata !
….3 minute de citit atent !

In anul 2008, luna martie, am cedat administrarea SRL-ului al carui unic actionar (si administrator) eram si am cesionat 18 parti sociale (fara sa verific, pe baza bunei credinte, o sa ma explic), cumnatului meu ! Mentionez in treacat, ca SRL-ul l-am infiintat in martie-1994, si a inregistrat tot timpul profit in bilantul anual, inclusiv in anul 2007 (inainte de cesiunea partilor). Din 2008 e pe pierdere mare , incontinuu.
Toti acesti ani am lucrat exclusiv productie export (elemente strunjite din lemn), cu o singura firma olandeza, si pot spune ca tot ce am realizat din 1994 si pina in 2007, se datoreaza acestei colaborari de peste 13 ani ! Realizari mai importante:
- cumparat 5800 mp teren + cladiri (hala productie, hale depozite)-90 000 euro/ an 1997.
- cumparat utilaje noi: uscator cherestea-24 000 euro/ an 2003, alte utilaje-30 000 euro.
- apartament bloc ,initial cumparat de mine, persoana fizica, in 1995, apoi cumparat de SRL-ul in care eram unic asociat, in mai 2007- (pt care am obtinut un credit pe SRL, de 50 000 euro. Practic , mi-am vindut apartamentul mie, sa zicem, pt ca aveam nevoie de bani pe firma!!
Revenind insa la situatia in care ma aflu si la motivele care m-au facut sa cesionez administrarea si 18 parti( repet , fara sa citesc actele, pare ciudat dar asa a fost), , aceste motive au fost:
1. Comenzi mici si preturi la limita, care nu-mi mai permiteau sa fac profit
2. Lipsa unui utilaj(strung automat) performant care ar fi putut mari productivitatea.
3. Exista probabilitatea ca in scurt timp sa nu mai pot achita la ratele la apartament
Datorita acestor motive cumnatul meu (care avea o cifra de afaceri de 9 ori mai mare decit a mea, …dar n-avea export) si-a oferit ajutorul , spunindu-mi ca va prelua el administrarea, dar numai administrarea, eu raminind in continuare asociat unic (exista un mail trimis de pe mail-ul firmei, in care subliniaza chiar acest lucru, mail nesemnat la final….), va face niste investitii in utilaje mai performante, ma va pune pe vreo 3000 euro profit(sint cuvintele lui spuse cu 10 minute inainte sa semnam (in graba!) actele la Reg. Comertului), dupa care imi va da inapoi administrarea firmei !
Luind de buna credinta cele spuse de el, am semnat fara sa citesc, de fapt semnasem cesiunea partilor (18 parti), din SRL-ul meu. #-o
Dupa citeva luni de-abia mi-a spus ca isi luase o siguranta(cele 18 parti din totalul de 20) in eventualitatea ca el baga niste bani in firma si nu-i mai poate recupera, asta mi-a spus-o in iulie 2008, cind s-a certat cu partenerul olandez (am mail-urile ) pentru un export facut de el, (eu fiind in spital in acea luna-exporturile erau lunare), am aflat ca partenerul olandez refuzase o parte din marfa si nu-I plateste ; iar raspunsul cumnatelului a fost ca nu mai vrea nici un ban de la el si sa-i dea toata marfa inapoi ! Si asa mi-a pierdut singurul meu contract cu care mi-am cam realizat tot, pina in acel moment. Si de-atunci firma acumuleaza datorii la impozite pe teren, cladiri ptr ca Dl. Administrator n-a mai platit un leu pe impozite in acesti trei ani-2008-2011( in total-40 000 euro impozit+ penalizari pe teren, cladiri, am aflat totul saptamina trecuta!!)
Singurul lucru care l-a facut, din ce a promis, a fost plata ratelor la Banca pt apartament, din momentul in care mi-a pierdut contractul cu Olanda, dar orice ban intrat in “SRL-ul meu” n-a fost de la el , a fost de la firma, SA-ul lui al carui administrator tot el este (eu am facut cesiunea catre el persoana fizica) !!
Intrebarea mea este : Pot sa obtin in Instanta anularea Contractului de cesiune a partilor sociale ? Si care-ar fi sansele de reusita ? Cit ar dura procesul, banuiesc ca e nevoie si de o expertiza contabila !

Multumesc anticipat !




Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 21:39, 12 Iulie 2011
Contactati un avocat si un contabil din zona d-voastra !!!
In principiu administratorul raspunde pentru actiunile sale fara acordul asociatilor..
Alta intrebare este daca va mai convine si reusiti sa acoperiti asa o datorie la ANAF?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere dosar pentru actionare in instanta laurashield laurashield Buna ziua, As dori sa aflu cum pot deschide un dosar, pentru a da pe cineva in judecata, fara a apela la ajutorul cuiva. Carea sint pasii de urmat, unde se ... (vezi toată discuția)
Cedare 90%parti sociale srl./ inconstienta, nebunie ! laurashield laurashield Am avut un srl. din 1994, faceam export Olanda. Am avut profit pina in 2007, inclusiv, dar incepusem sa simt ca e greu sa continui afacerea . Daca vindeam tot, ... (vezi toată discuția)
Posibila retragere asociat, despagubiri, daune laurashield laurashield Buna ziua As dori sa primesc un raspuns competent referitor la urmatoarea situatie: Din anul 2008 luna ianuarie, sint asociata cu 2 parti sociale (total 20 ... (vezi toată discuția)