avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Posibila retragere asociat, despagubiri, daune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Posibila retragere asociat, despagubiri, daune

Buna ziua
As dori sa primesc un raspuns competent referitor la urmatoarea situatie:
Din anul 2008 luna ianuarie, sint asociata cu 2 parti sociale (total 20 parti sociale) intr-un SRL, celalalt asociat avind restul de 18 parti, fiind si administrator al SRL-ului. Pina in luna ian/ 2008 am fost unic asociata, SRL-ul a avut 2500 lei profit in Bilantul la 31 dec 2007. Din mai 2007 si pina in dec. 2007 am virat sume in valoare de 120 000 lei din contul meu personal in contul SRL-ului , al carui Unic Asociata inca eram. Incepind cu anul 2008 firma a inregistrat pierderi mari in fiecare an in acest moment ANAF punind sechestru pe toate activele, patrimoniul firmei (teren, cladiri, utilaje), pentru neplata obligatiilor fata de stat (TVA, impozit pe profit, neinregistrarea unor facturi in contabilitate, diminuarea bazei de impunere etc), organele de control sustin ca admin. firmei a comis fapte de evaziune fiscala.
1. Ce sfat imi puteti da, pot cere instantei ceva in favoarea mea , avind in vedere ca valoarea patrimoniului societatii este de aprox. 400 000 lei iar valoarea datoriilor catre stat este de 460 000 lei ?
2. Pot cere in Instanta suma de 120 000 de lei pe care i-am dat SRL-ului in timp cit eram unic asociata ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cristina Manolache , Consilier juridic 10:30, 14 Martie 2012
daca datoriile la Fisc sunt mai mari de cit patrimoniul puteti cere ce doriti dvs ca nu veti primi nimic. in lipsa unor bunuri/venituri ce pot fi executare silit nu puteti obtine nici o suma de bani.
teoretic, daca sumele rspective sunt inregstrate in contabilitatea firmei ca imprumuturi de la asociat, atunci puteti depune actiune in instanta sa va recuperati banii dar asta abia dupa ce fiscul isi recupereaza restantele.
Multumesc pt. raspuns, totusi mi-as mai permite sa-ntreb:
Daca m-as retrage din societate, as putea sa ma-ndrept impotriva asociatului-administrator si sa-i cer despagubiri de 400 000 de lei, pentru fraudele comise cu intentie in dauna societatii si in favoarea lui, ori pentru management intentionat defectuos care a facut ca ANAF sa sechestreze tot patrimoniul firmei si care a dus societatea in imposibilitatea de a-si mai realiza obiectul de activitate?
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
laurashield, utilizator
"Administratorul este obligat să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau ori de câte ori este necesar.
Controlul activităţii societăţii îl exercită asociaţii sau cenzorii, când sunt numiţi de asociaţi sau după caz de către auditorii financiari.
Aceştia vor supraveghea gestiunea societăţii, vor verifica dacă situaţia financiară, contul de profit şi pierderi este legal întocmit şi în concordanţă cu registrele, dacă acestea din urmă sunt regulat ţinute şi dacă evaluarea patrimoniului s-a făcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea situaţiei financiare.
De asemenea asociatii pot decide urmarirea administratorilor pentru daune pricinuite societatii.
Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna."
Am inteles ca dv ati renuntat la calitatea de administrator ,devenind administratorul societatii celalalt ascoiat.
Daca puteti demonstra ca la ultimul bilant de care ati luat cunostinta situatia financiara era favorabila si ulterior administratorul a actionat contrar intereselor societatii,va puteti indrepta cu actiune impotriva sa .Dar sa puteti demonstra ca la renuntarea calitatii de administrator societatea "mergea bine" si problemele au fost cauzate prin activitatea noului administrator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiderea unui srl cu asociat unic la administratia financiara lilinda09 lilinda09 In urma dizolvarii la ONRC a unui srl cu asociat unic, pt etapa urmatoare, ONRC-ul cere SITUATIA FINANCIARA DE LICHIDARE (RES.BILANT) Ssi un CERTIFICAT FISCAL ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pt. asociat unic intr-un srl tanguera tanguera Buna ziua Doresc sa stiu daca asociatul unic intr-un SRL poate avea carte de munca pe societatea respectiva. Am auzit tot felul de variante (ca initial nu, ... (vezi toată discuția)
Posibil sau nu - anulare contract cesiune parti sociale laurashield laurashield Buna seara, As dori citeva raspunsuri, daca e posibil, la o situatie in care ma aflu in momentul de fata ! ….3 minute de citit atent ! In anul ... (vezi toată discuția)